Ekonomik Gelişmeler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Avrupa

Almanya’da Ağustos ayı için tüketici güveni beklentiler çerçevesinde 10,1 olarak açıklandı ve değişim göstermedi. Fransa’da ise Temmuz ayına yönelik tüketici güveninin beklentiler altında kaldığı ve daha karamsar bir görüntü oluşturduğu görülüyor. 

İngiltere’de Haziran ayında mortgage başvuruları beklentilerin üzerinde 66 bin 600 olarak açıklandı. Mortagage başvuruları Mayıs ayında 64 bin 800 olarak gerçekleşmişti. 

Yunanistan Başbakanı Tsipras, Yunanistan’da borç indiriminin Kasım’da olacağının altını çizerken, Euro Bölgesi Zirvesi’nde anlaşılanların haricinde herhangi bir önlem uygulanmayacağını belirtti. Avrupa Merkez Bankası ise Yunanistan için acil likidite desteği programında değişikliğe gitmediğini duyurdu. 

ABD

ABD’de 24 Temmuz ile biten haftada mortgage başvuruları %0,8 artış gösterdi. Mortgage başvuruları bir önceki haftada %0,1 artmıştı.

ABD’de Haziran ayında bekleyen konut satışları artış beklentilerini karşılamadı ve %1,8 daralma gösterdi. Yıllık bazda ise satışlar %11,1 düzeyinde arttı.  

Amerika Merkez Bankası (Fed) politika faiz oranını yüzde 0,25 oranında sabit tuttu. Temmuz ayı FOMC toplantı karar metninde, ABD ekonomik aktivitelerin son aylarda ılımlı büyüdüğünü, istihdam piyasasında yaşanan iyileşmenin sağlam temellere dayanıldığına yer verildi. Aynı zamanda karar metninde, hane halkı harcamalarında kontrollü bir gelişime olduğu yinelenirken, konut sektöründe ise son aylarda daha fazla gelişmenin görüldüğü altı çizildi.

Türkiye

Nato toplantısı sonrası gelen açıklamada Genel Sekreter Stoltenberg, terör olayları ile ilgili olarak Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduklarını belirtti. 

Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin koalisyon görüşmelerine ilişkin yeniden bir araya gelinmesi sonrası açıklama yapan Beşir Atalay, ortak hükumet kurulması konusunda sonuna kadar şartların değerlendirileceğini belirtti. Atalay ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi ile sağlıklı ve verimli bir diyalog oluştuğunun altını çizdi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's yayınlamış olduğu raporda, Türk bankacılık sistemi ve ekonomik büyüme görünümüne yönelik açıklamalara yer verdi. S&P, büyümenin yüzde 3 civarında kalması ve işsizlikte artış görüleceği beklentisini ifade ederken, banka sermayelerinin yeterli olduğunu ancak karlarında azalma beklediklerine değindi.

Petrol

ABD’de 24 Temmuz ile biten haftada ham petrol stokları artış beklentilerine karşın 4,2 milyon varil azalma gösterdi. Cushing stok merkezindeki stoklar ise 212 bin varillik azalma gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde üretimin 9,4 milyon varile düştüğü görülüyor. İthalat ise günlük 396 bin varil düşüş gösterdi ve 7,5 milyon varil olarak açıklandı. 

Fed etkisi altında yataylığı bozamadı

Ons altında Fed öncesi var olan yatay ve sıkışık bant Fed sonrası da devam etmesiyle birlikte 1090-1100 aralığında seyrin korunduğunu görüyoruz. Fed kararına kısaca değinirsek; karar metninde dili güçlendirilen tek konu istihdam piyasası olmuş. Bunun dışında konut sektörünün görünümünde ek toparlanmalar olduğu yazılsa da enflasyon konusunda halen daha Fed'in istediği hedef seviyesinin altında olduğunun belirtilmesi, rapor dilini yumuşatmış. Tüm bunları tek bir cümlede toparladığımızda; karar metni Eylül ayında bir faiz artırımı için yeterli ölçekte şahin değil. Karar sonrasında dolar endeksi 97.0 puan seviyesine geri dönerken, ons altında oynaklık fazla yaşanmadı. Teknik olarak ons altını ele aldığımızda ters OBO oluşumu bozulmaya başladı. Dört saatlik periyotta yatay bantta kullandığım teknik göstergelerden RSI, %R aşırı alım bölgesinden dönüş gösteriyorlar. Bununla birlikte 1090 seviyesindeki desteğin aşağı yöne esnetilmesi durumunda tekrardan 1086 ve 1076 seviyelerine doğru geri çekilmeler söz konusu olabilir. Fibo'50 desteği 1086 seviyesinden geçiyor. Bugün ABD'den açıklanacak olan GSYH, kişisel tüketim harcamaları, ilk ve devam eden işsizlik başvuruları yakından takip edilmelidir.

Dirençler:  1100/ 1110/ 1120
Destekler: 1091/ 1086/ 1076

Ham petrol ABD üretiminin düşmesi ile yükseliyor

Ham petrol, ABD'de açıklanan stok verileri ile yükselişte. Dün ABD'de açıklanan stok verilerinin artış beklentilerini karşılamadı ve 4,2 milyon varillik azalma gösterdi. Cushing merkezinde ise stoklarda benzer şekilde 212 bin varillik düşüş dikkat çekiyor. Verinin detayı incelendiğinde stokların düşüşündeki ana etkenin hem üretimdeki düşüş hem de ithalattaki düşüş olduğu görülmekte. İthalat günlük 396 bin varil düşerken üretimin de 9,41 milyon varile düşmesi dikkat çekiyor. Gelen veride özellikle üretimdeki düşüş önemli bir ayrıntı. 145 bin varillik düşüş toplam üretim içerisinde önemli bir paya sahip olmasa da ABD kanadındaki arzın 9,6 milyon varilde tutunamıyor olması ham petrolde yukarı yönlü hareketin ana etkeni olarak görülebilir. Talep cephesinde ise bugün ABD'de açıklanacak olan 2. çeyrek büyüme verisi önemli olacak. Küresel petrol tüketiminin yaklaşık %20'sini gerçekleştiren ABD, talep cephesinde önemli bir belirleyici olarak yerini koruyor.

WTI teknik olarak incelendiğinde yukarı yönlü hareketlerde 49,45 direnç bölgesinin aşılamadığı görülüyor. Ham petrolün yükselişini sürdürmesi açısından alçalan direnç çizgisi olan 49,00 direnç bölgelerini aşması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu bölgelerdeki zorlanmalar ise yeniden düşüşe neden olabilir. Geri çekilmede ise 48,20 / 47,70 ve 46,90 dirençleri takip edilebilir. 

Dirençler: 49,45 / 50,00 / 50,55
Destekler: 48,20 / 47,60 / 46,90

EURUSD 1.0965 destek seviyesi baskılanmaya başladı

Bülten Yorumu EUR/USD: 1.0965 destek seviyesi baskılanmaya başladı. (30.07.2015)
Dün Almanya'da tüketici güveni beklentilere paralel seviyede açıklanırken, Fransa'da ise tüketici güveninde gerileme yaşandı. Veriler paritenin doğal akışını bozacak ölçüde etki etmedi. Avrupa Birliği komisyonunda Moscovici,  grexit'in geride kaldığını ve Yunanistan ile görüşmelerin olumlu devam ettiğini belirtti. Faiz oranında beklenildiği gibi herhangi bir değişikliğe gitmeyen Fed'in konut, istihdam ve işsizlik için daha net ifadeler kullanmış olması bir önceki metne göre daha şahin olarak algılanabilir. Bugün ABD'de açıklanacak olan ikinci çeyrek büyüme oranı verisi takip edilecek. İlk çeyrek %-0.2 olarak açıklanan büyüme oranı  için piyasada oluşan ikinci çeyrek büyüme beklentisi %2.5 seviyesinde bulunuyor. 

EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.0815 seviyesinden başlayan ve bir haftadır devam eden yükseliş trendinin kırılmış olduğu görülmekte. 2015 yılı içinde görülen fiyat aralığına yapılan Fibonacci hesaplamasına göre dikkat çeken yakın destek direnç seviyeleri 1.1085 ve 1.0965 bölgelerin bulunuyor. Dün test edilen 1.1020 seviyesi ara direnç olarak takip edilebilir. 1.0965 seviyesinin kırılması durumunda 1.0925 / 1.0845 bölgeleri destek olarak takip edilebilir. 
Dirençler: 1.1020 / 1.1085 / 1.1130 
Destekler: 1.0965 / 1.0925 / 1.0855

GBP/USD Fed açıklamaları sonrasında 1.5675 direncinden gerilemeye başladı

GBP/USD paritesi, İngiltere'de açıklanan ikinci çeyrek büyüme oranının beklentilere paralel ve güçlü bir içerikle açıklanmış olmasının etkisiyle birlikte dünde yükselişini sürdürmeye devam etti. Akşam saatlerinde ise ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklamaları sonrasında Dolarda kısmi bir kuvvetlenme olduğu görüldü. Faiz oranında beklenildiği gibi herhangi bir değişikliğe gitmeyen Fed'in konut, istihdam ve işsizlik için daha net ifadeler kullanmış olması bir önceki metne göre daha şahin olarak algılanabilir. Bugün ise ABD'de açıklanacak olan ikinci çeyrek büyüme oranı verisi takip edilecek. İlk çeyreğe göre daha iyi bir performans göstermesi beklenen ABD ekonomisi için piyasada oluşan büyüme beklentisi %2.5 seviyesinde bulunuyor. 

GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; parite fiyatının 1.5930 seviyesinden başlayan düşüş trendiyle 1.5170 seviyesinden başlayan yükseliş trendi arasında sıkışma içinde olduğu görülmekte. Son saatlerde düşüş trendinin üzerine geçen parite fiyatının günü trend üzerinde kapatması güçlü duruşun devam etmesine neden olabilir. Bu kapsamda en kritik direnç seviyesi olarak 1.5675 bölgesinin ön plana çıktığı görülüyor. Bu seviye üzerindeki olası fiyat oluşumları pariteyi 1.5800 direncine doğru desteklemeye devam edebilir. Direnç bölgesinden gelecek satışlarda ise 1.5550 / 1.5540 aralığı ilk ana destek seviyesini oluşturuyor. Bir alt destek seviyesi ise 1.5460 fiyatın bulunmaktadır. Satışların hız kazanabilmesi için, bugün itibariyle 1.5420 desteğinden geçen yükseliş trendinin kırılması gerekmektedir. 
Destekler: 1.5550 / 1.5540 / 1.5460
Dirençler: 1.5640 / 1.5675 / 1.5800

TL üzerindeki kırılganlıklar devam ediyor

USDTRY paritesinde 2.75 seviyesinin üzerinde seyir devam ediyor. Dün açıklanan Fed kararı öncesinde de Dolar TL karşısında mevcut seviyesinin üstünde değerleniyordu. Piyasalarda belirsizlikler devam ediyor. Bu nedenle Türk Lirasında kırılganlıklar devam ediyor. İçeride koalisyon çalışmalarının sonuçlanamaması, erken seçim dedikoduları ve terör eylemlerinin devam etmesi en keskin faktörlerden bir tanesi. Dün akşam Fed istihdam piyasasının altını önemle çizmiş ve bu konuda şahin dilini devam ettirmiş ancak yine de karar metni Eylül ayında bir faiz artırımı için yeterli ölçekte şahin değil. Dolar endeksi Fed sonrası tekrardan 97.0 seviyesine çıkmasıyla birlikte TL ve diğer gelişmekte olan para birimleri Dolar karşısında değer kaybetti. Son olarak ise S&P, büyümenin yüzde 3 civarında kalması ve işsizlikte artış görüleceği beklentisini ifade ederken, banka sermayelerinin yeterli olduğunu ancak karlarında azalma beklediklerine değindi. Türk Lirası üzerindeki kırılganlıklar devam ettiği sürece, Dolar karşısında net bir değer kazancı görmemiz pek mümkün durmuyor. Pariteye teknik olarak da değindiğimizde 2.7550-2.7770 aralığında son iki gündür bir yataylaşma var. 2.7770 direnç seviyesinin ardından 2.80 seviyesine kadar güçlü bir direnç bulunmaması, mevcut seviyeyi daha güçlü bir direnç haline getiriyor.

Dirençler: 2.7770/2.7850/2.8080
Destekler: 2.7550/2.7430/2.7220

USD/JPY paritesi Fed kararı sonrası yükselişte

USD/JPY paritesi Fed'in istihdam görünümünü şahinleştirmesi ile yükselirken, alçalan direnç çizgisi olan 124,15 bölgesinde yükselişin zorlandığı görülmekte. Bir önceki toplantıda istihdama ilişkin ılımlı toparlanma ifadesi kullanılmıştı. Sonrasında gelen güçlü tarım dışı istihdam raporları ise Fed'in istihdam piyasasındaki gelişimini güçlü kavramıyla yorumlamasında önemli etken oldu. Büyümeye ilişkin ise güçlü Dolar'ın neden olduğu ihracat yavaşlaması göze çarpan diğer detay. Fed bu noktada enflasyon ile birlikte Dolar endeksini de takip edeceğinin sinyalini veriyor. Bugün açıklanacak ABD ikinci çeyrek büyüme verisi ise Fed'i destekler nitelikte olmaz ise paritede güç kaybı yaşanabilir. Beklentiler ilk çeyrekte %0,2 daralan ABD ekonomisi için ikinci çeyrekte %2,5'luk büyüme etrafında oluşuyor. Ayrıca yine Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği bireysel tüketim harcamaları endeksi de önemli olacaktır. 
USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde alçalan direnç çizgisi olan 124,15 bölgesinde yükselişin zorlandığı görülmekte. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 124,45 ve 124,90 dirençleri öne çıkarken, geri çekilmede ise 123,50 ve 123,05 destekleri takip edilebilir.

Dirençler: 124,15 / 124,45 / 124,90
Destekler: 123,55 / 123,05 / 122,45

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.