”El birliğiyle bu süreçlerden çıkmamız gerek”

Cumhurbaşkanı Gül, kriz ortamından Türkiye'nin güçlü bir şekilde çıkacağına inancının tam olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyada yaşanan ekonomik krizden "Türkiye'nin güçlü bir şekilde çıkacağına inancının tam olduğunu" belirterek, "Türkiye açısından şimdi ne büyük bir telaş göstermeliyiz ne de hiçbir şey yokmuş gibi davranmalıyız. Büyük bir bilinç, gayret içerisinde el birliğiyle hareket ederek bu süreçlerden sağlıklı bir şekilde çıkmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen gecede yaptığı konuşmada sözlerine, verdiği konser dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını tebrik ederek başladı. Gül, şöyle konuştu:

"Şimdi yeni bir sınavla karşı karşıyayız. Bu sınavdan da umuyorum ki daha da güçlü bir şekilde çıkacağız. Bu sınav bizden kaynaklanmıyor. Bizim dışımızdan kaynaklanıyor. 2001 sınavı kendi içimizden kaynaklanmıştı, ama bugün ABD'den başlayan, Avrupa'ya yayılan, bütün dünyayı etkileyen büyük bir küresel problemle karşı karşıyayız. Bu kürenin içinde yaşayan herkes öyle veya böyle bundan etkilenecektir. Önemli olan bunu iyi bir şekilde atlatabilmektir. Mutluyuz, bankacılık sektörümüz bu problemi sağlam bir şekilde karşıladı. Bunu içeride sadece bizler değil, dışarıda da herkes böyle ifade ediyor. Ama bu demek değildir ki bu krizden etkilenmiyoruz. Şüphesiz ki herkes etkilenmeye başlamıştır bundan. Onun için bunu en iyi şekilde yönetmek, en iyi şekilde bunun içinden çıkmak gerekiyor. Aslında ekonomiye bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Tasarruf edenler, bankalar, sanayiciler ve ticaret erbabı... Hepsine bakmamız gerekiyor. Böyle kriz dönemlerinde hepsi dayanışma içinde olursa zor durumdan çıkılabilir. Ama bunların içinde biri, o büyük resmi kaybederek öne çıkmaya çalışırsa, resimdeki bir telaş herkesi etkileyecektir."

Cumhurbaşkanı Gül, başta Hükümet olmak üzere ekonomiyle ilgili tüm birimlerin Türkiye'nin olağanüstü bir dönemden geçtiğinin farkında olduğunu belirterek, böyle bir dönemde en çok ihtiyaç duyulan şeyin bir tarafta Hükümet, bankalar, iş aleminin temsilcileri ve her kesimin çok yakın diyalog ve işbirliği içinde bulunması ve diğer yandan herkesin kendi problemlerini bir şekilde aktarabilmesi olduğunu kaydetti.

"Türkiye güçlü bir şekilde çıkacak"

Eğer böyle olursa büyük resme herkesin hep birlikte bakabileceğini ve yapılması gereken neyse yine herkesin en iyi şekilde üzerine düşeni yapacağını anlatan Gül, Türkiye'nin bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağına inandığını belirtti.

Gül, birkaç yıl sonra büyük fırsatların doğacağını, bunun için de bugün yapılacak işlerin vaktinde yapılması gerektiğini ifade ederek, "Nasıl geçen 4-5 yıl içinde köklü reformları yapmasaydık, bugün içeriden ve dışarıdan gelen şoklara karşı rahat olamazdık, dolayısıyla yapılması gerekenleri de güçlü bir şekilde yapmamız gerekir. Herkesin desteklemesi, teşvik etmesi gerekir. Gerekir ki başka şoklara karşı da kendimizi en iyi şekilde koruyalım. Türkiye'yi bu süreçten avantajlı bir şekilde çıkaralım" şeklinde konuştu.  

Cumhurbaşkanı Gül, TBB'ye bugün yaptığı ziyarette, bankaların genel müdürleriyle verimli bir görüş alışverişinde bulunduğunu ifade ederek, "Ben Cumhurbaşkanı olarak bu süreç içinde üstüme düşenleri yapma gayreti içindeyim. Türkiye'nin bu krizden güçlü bir şekilde çıkacağına inancım tamdır. Dışarıdan da Türkiye'nin güveni çok iyidir" dedi.

Dışarıdaki birçok güçlü ülkenin finans ve bankacılık sektörünün krize çok hazırlıksız yakalandığını hatırlatan Gül, Türkiye'nin durumunun ise herkes tarafından takdir edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye açısından şimdi ne büyük bir telaş göstermeliyiz ne de hiçbir şey yokmuş gibi davranmalıyız. Büyük bir bilinç içerisinde, büyük bir gayret içerisinde, el birliğiyle hareket ederek bu süreçlerden sağlıklı bir şekilde çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir günde zannetmiyorum ki başka ülkelerdeki bankaların yöneticileri bir araya gelip cesur konuşmalar yapabilsinler, kendilerini gösterebilsinler" diye konuştu. 

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, TBB'nin Türkiye'nin ve İstanbul'un uluslararası nitelikte bölgesel bir finansal merkez olması projesi için bir fizibilite raporunun hazırlatılmasına öncülük ettiğini, raporun sonuçlarının, İstanbul'un, bölgesinde güçlü ve doğal bir aday olduğunu, finans merkezi olmasının yaratacağı potansiyelin sadece Türkiye için değil, bölge için de çok önemli fırsatlar sunacağını gösterdiğini kaydetti.

Özince, "Birliğimizin talebi, finansal sektörün sağlıklı olarak büyümesi, derinleşmesi, küresel rekabet gücünün yükselmesi, kurumlarımızın piyasa değerinin artması ve ülkemizin uluslararası bir finans merkezi haline gelmesidir" dedi.

"Bankacılık sisteminin itibarı korumalı"

TBB Başkanı Özince, dünya ekonomisinde daha önce benzeri görülme"miş, sıkıntılı ve çok ciddi bir süreç yaşandığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu dönemin ne zaman sonuçlanacağı ve etkilerinin ne boyutta olacağı henüz öngörülememektedir. Yatırımcıların daha seçici davranacağı ve risklerin değerlendirilmesinin değiştiği bir dönemde önceliğimiz, gelişmelerin doğru algılanması, istikrarın sürdürülmesine ve ekonomik gücün artırılmasına yönelik çabanın sürdürülmesi olmalıdır.

Finansal sektöre duyulan güveni ve bankacılık sisteminin itibarını korumak öncelikli görevimiz olmalıdır. Piyasa mekanizmasının geçerli olduğu ekonomik yapılanmanın kalbi olan bankacılık sektöründe sermayenin ve itibarın korunmasına ve artırılmasına özen gösterilmelidir. Güçlü ekonominin varlığı, büyüyen ve sağlıklı çalışan bir finans sektörü ile mümkündür."