Elektronik haberleşme pazarı 5 yıl içinde 30 milyar doları aşacak

Elektronik haberleşmede sektör büyüklüğünün 20 milyar dolar olduğu ve gelecek beş yılda bu rakamın 30 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - Türkiye ekonomisinde 27,6 milyar TL'lik bir pazar büyüklüğüne sahip olan elektronik haberleşme pastası son 10 yılda büyük bir gelişme kat etti. Yetkililer, sektörün yarattığı pazar büyüklüğü ve istihdamın dışında ülke ekonomisinin adeta kaldıracı konumunda olduğunu belirterek, mevcut 20 milyar dolar olan ülkemiz pazar büyüklüğünün gelecek beş yıl içerisinde 30 milyar doları aşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Elektronik haberleşme sektöründe en önemli adımların tüketici haklarının gözetilmesinde atıldı. BTK bu noktada operatörlere önemli yükümlülükler getirdi. Ayrıca ikincil kanuni düzenlemelerle özellikle tarife ve kampanyalar konusunda abonelerin doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesi sağlandı. Bunlara birkaç örnek vermemiz gerekirse; kullanıcıların makul bir ücret karşılığında elektronik haberleşme şebeke, altyapı ve hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması, tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi amaçlarıyla bir dizi tarife BTK'da kurul kararıyla onaylanarak yürürlüğe girdi. Van'da yaşanan deprem sonrası 01.11.2011-30.06.2012 tarihleri arasında aylık 100 MB'dan az trafik üreten aboneler için İSS'lere toptan seviyede Türk Telekom tarafından aylık ücret yansıtılmaması kararı alındı. Engelli vatandaşlar için internet paketleri mevcut tarifeleri üzerinde indirime gidildi. Tüketicilerin telefon hizmetini makul ücretlerle alabilmesini teminen Türk Telekom şebekesinden Sabit Telefon Hizmeti sunan diğer işletmecilere doğru aramalara üst sınır getirildi. SMS ücret sınırları, bilinmeyen numaraları arama üst sınırları, fatura ücret sınırları yeniden belirlendi. Abonelerin en fazla şikayet ettiği, tarifeler konusunda da önemli düzenlemelere imza atıldı.

10 yılda yüzde 11'lik büyüme

Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, Türkiye'nin gelecek 10 yılda, yüzde 11'lik büyüme oranı ile dünyanın en hızlı büyüyen BT pazarı haline geleceğini söyledi. Müftüoğlu, "Son yıllarda Türkiye mobil iletişim sektöründe yapılan düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve sektörün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gözden geçirilmesi, sektörün sürdürülebilir büyümesi açısından önem arz etmektedir. Kişisel güvenlik kontrolü ve bireysel davranış gözlemi, konum bazlı hizmetlerin verilmesinde kişinin mahremiyetinin işin içine girmesi açısından çok iyi algılanmış olması gereken unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Tüketicilerin neye izin verdiklerini ya da onayladıkları şeylerin sonucunda nelerle karşılaşabileceklerini çok iyi bir şekilde anlamış olmaları gerekiyor. Kullanıcıların bu hizmetleri alırken, gelecekte ne tür sakıncalar olabileceğini hesaba katmaları da önem taşıyor" dedi.

27,6 milyar TL'lik pazar büyüklüğü

[PAGE]

27,6 milyar TL'lik pazar büyüklüğü

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise bilişim teknolojilerinin bugün ekonominin en önemli sac ayaklarından biri haline geldiğini belirterek, "Yatay bir sektör olan bilişim ve telekomünikasyon sektörü, tüm ana ve alt sektörleri etkisi altına alan, tarımdan ulaşıma, imalat sektöründen sağlık ve turizme kadar tüm alanlarda yakınsama süreci ile etkisini artırmaktadır. Bugün bir vatandaş evinden çıkmadan bankacılık hizmetlerini alabiliyor, alışveriş yapıp, tatil organizasyonlarını gerçekleştirebiliyor, sağlık hizmetlerine ulaşabiliyor, istediği her bilgiyi bir tıkla elde edebiliyorsa, tüm bunlar yakınsamanın bir sonucudur. Kısacası elektronik haberleşme sektörü ve beraberinde getirdikleri sadece bizlerin hayal gücü ile sınırlanıyor" diye konuştu. Özeren, geliştirilen teknolojiler sayesinde, Türkiye'nin bugün 27,6 milyar TL büyüklüğünde bir elektronik haberleşme pazarına sahip olduğunu aktardı.

2 trilyon dolarlık marka değeri

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı Murat Dursun da Türkiye'nin son 10 yılda sergilediği çok daha yüksek bir ivme ile telekomünikasyon sektöründe dünyanın öncü ülkeleri arasına girmeyi başardığını kaydederek, "Dünyada yaklaşık 2 trilyon dolarlık hacmiyle marka değeri en yüksek sektörlerden biri olan bilişim ve haberleşme sektörünün ülkemiz için de önemi tartışılmazdır. Sektörümüz, yarattığı pazar büyüklüğü ve istihdamın dışında ülke ekonomisinin adeta kaldıracı konumundadır. Yaşananların ışığı altında mevcut 20 milyar dolar olan ülkemiz pazar büyüklüğünün gelecek beş yıl içerisinde 30 milyar doları aşacağı tahmin edilmektedir" ifadeleri ile elektronik haberleşme sektörünü değerlendirdi.

Rakamlarla telekomünikasyon sektörü

[PAGE]

Rakamlarla telekomünikasyon sektörü
-2011'de 333 işletmeci 538 adet yetkilendirmeyle faaliyet gösteriyor.
-2011 yılı sonu itibariyle işletmecilerin tahmini net satış gelirleri toplamı 27,62 milyar TL.
-Alternatif işletmecilerin 2011 yılı sonu itibariyle pazardan aldıkları pay yüzde 9.1
-TTnet'in 2006 yılında yüzde 95.9 olan pazar payı 2011 yılında yüzde 81'e geriledi.
-Sabit internet hizmetlerinde en önemli gelişme Yalın DSL hizmetinin hayata geçmesi oldu. Kasım 2011 itibariyle toplam Yalın DSL abone sayısı 220 bin seviyelerine ulaştı.
-2011 yılında STH işletmecilerinin trafikten aldığı pay yüzde 12.4, Türk Telekom'un payı yüzde 87.6 olarak gerçekleşti.
-STH işletmecilerinin 2011 yılı sonunda pazar payı yüzde 30'a yükseldi.
-2011 yılı sonu itibari ile Türkiye'de yaklaşık 14,1 milyon internet abonesi, 6,8 milyon ADSL abonesi bulunduğu tespit edildi.

Rakamlarla mobil iletişim
-Mobil işletmecilerin 2009 yılındaki toplam yatırım miktarı bir önceki yıla göre yüzde 68 artarak 7 milyon TL'yi aştı.
-2011 yılında yatırım miktarı 3,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
-Mobil trafik 2011 yılında yüzde 17 oranında artarak yaklaşık 147,1 milyar dakikaya ulaştı.
-2006 yılında mobile doğru trafik yüzde 5.1'lik paya sahipken 2011 yılında bu oran yüzde 11.8'e yükseldi.
-Mobil işletmecilerin pazar payı 2011 yılında yüzde 56 seviyelerine ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir