Elvan'dan BTK projesi açıklaması

Ulaştırma Bakanı Elvan, "BTK'yı mutlaka Marmaray'la birleştireceğiz. Bakü'den çıkan bir vatandaş hızlı trenle İstanbul'a, oradan Avrupa'ya ulaşacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nde ilk treni 2015 yılında raylara indirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Bakan Elvan, Bakü'de katıldığı "Uluslararası Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi" konferansının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Sadece ulaştırma projesi olarak algılanmamalı"

BTK projesinin hem Avrupa'nın hem de Asya'nın en önemli projelerinden biri olduğunu vurgulayan Elvan, bunun sadece ulaştırma projesi olarak algılanmaması gerektiğini söyleyerek, BTK'nın dostluk, kardeşlik, ekonomik ve kültürel bağların güçlendirilmesi ve tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması projesi olduğunu kaydetti.

"Üç ülkeyi değil, tüm bölge ülkelerini ilgilendiriyor"

Elvan, Londra ve Pekin arasındaki hattın iki önemli eksiğinin olduğunu, bu eksiklerden birini Türkiye olarak Marmaray projesiyle tamamladıklarını söyledi. Elvan, bir diğer eksiğin BTK projesiyle tamamlanacağını belirtti. Projenin sadece üç ülkeyi değil, tüm bölge ülkelerini ilgilendirdiğini ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

"BTK, Asya ile Avrupa arasındaki insanları birbirleriyle bütünleştiren, hem kültürel hem sosyal hem de ekonomik açıdan canlı tutacak bir projedir. BTK'yı mutlaka Marmaray'la birleştireceğiz. Bakü'den çıkan bir vatandaş hızlı trenle İstanbul'a, oradan da Avrupa'ya ulaşacak. Biz Türkiye tarafını yıl sonu itibariyle tamamlıyoruz. 79 kilometrelik kesim aralık sonunda tamamlanacak. Diğer ülkelerde çalışmalar var. Hedefimiz 2015 yılı içerisinde ilk treni raya indirip hareket ettirmek."

 Nahçıvan-Kars Demiryolu Projesi 

Bir diğer önemli projenin Nahçıvan-Kars Demiryolu Projesi olduğunu söyleyen Elvan, bunun zamanıyla ilgili henüz bir şey söyleyemeyeceğini fakat Azerbaycan ile bu projeyi de tamamlayacaklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir