Emekli, Mart'ta 180 lira zam alacak

Emeklilerin 2 aydır maaşlarına yansıtılmasını bekledikleri zam oranları, Torba Yasa Gül tarafından Mart ayı maaş dönemine kadar onaylanırsa, zam farkları Mart'ta ödenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Emeklilerin 2 aydır maaşlarına yansıtılmasını bekledikleri zam oranları torba yasa Cumhurbaşkanı Gül tarafından Mart ayı maaş dönemine kadar onaylanırsa, zam farkları Mart'ta ödenecek.

Bu şekilde 2011 yılı ilk yarısında zamlı haliyle 710.5 TL alması gereken SSK işçi emeklisi Mart ayında 3 aylık zam ile birlikte 835.3 TL maaş alacakken, BAĞ-KUR esnaf emeklisi ise 574 TL yerine 700 TL maaş alacak.

Emekli maaş oranlarına ilişkin yapılan hesaplama, Mart ayında torba yasanın onaylanması halinde emeklinin maaşlarına 2010 Aralık ayına oranla yaklaşık 180 TL'lik farkın yansıyacağını ortaya çıkardı.

Yaklaşık 8 milyon emekli Şubat ayında maaşlarına yansıtılmasını bekledikleri zam farkını, “Torba yasa” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmadığı için bu ay da alamadı. 5.5 milyon SSK emeklisinin maaşları bankaya zamsız olarak gönderilirken, 2.1 milyon Bağ-Kur emeklisi de aynı sıkıntıyı yaşıyor.

Torba yasa ile emekliye aylık 60 TL seyyanen zam yapılmıştı. SSK emeklilerine maaşları her ayın 17'sinden itibaren ödeniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ise parayı birkaç gün öncesinden bankaya yatırıyor. Ancak bu ay gönderilen miktar içinde zam oranları yer almadı.

Mart ayında Ocak ve Şubat aylarına ait zam farklarının da birlikte hesaplanarak yatırılması beklenilen emekli maaşları ile birlikte emekli 2010 yılı Aralık ayına oranla Mart'ta maaşına yaklaşık 180 TL zam görmüş olacak. Buna göre 2011 yılı birinci yarısında zamlı olarak 710.2 TL alması beklenilen SSK işçi emeklisi zam farkları Mart ayında maaşlarına yansıtılırsa 835.3 TL alacak.

Yine aynı şekilde Ocak'ta zamlı olarak 555.3 TL alması beklenilen SSK tarım emeklisi Mart'ta 681 TL alacak. Bağ-Kur esnaf emeklisi Ocak'ta 574 TL alacakken Mart ayında 3 aylık zam farkı ile birlikte 700 TL alacak ve Bağ-Kur tarım emeklisi ise Ocak'ta 434.1 TL alacakken Mart ayında 577 TL maaş alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir