Emekliyken başladılar, üç ülkeye ihraç ediyorlar

Kurdukları atölyede el dokuma tezgahı üreten emekli öğretmen çift, ürettikleri makineleri 3 ülkeye ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





KASTAMONU - İnebolu ilçesinde kurdukları atölyede el dokuma tezgahı üreten emekli öğretmen çift, ürettikleri makineleri 3 ülkeye ihraç ediyor. Kastamonu'un Tosya ilçesinde 2004'te öğretmenlikten emekli olduktan sonra İnebolu'ya yerleşen Rasim ve Kadriye Eseroğlu, el dokuma makinesi üretilen atölye kurdu. Emekli elektrik öğretmeni Rasim Eseroğlu ile emekli dikiş nakış öğretmeni eşi Kadriye Eseroğlu, atölyede çocuklarını çalıştırmaya başladı.

İki oğlunu el dokuması üzerine yetiştiren çift, daha sonra el dokuma makinesi üretmeye başladı. Ürettikleri ilk makineleri İstanbul'da kadınları istihdam eden bir belediyenin atölyesine satan çift, şimdi uluslararası piyasaya açıldı. Çiftin ürettiği makineler, Azerbaycan, Sırbistan ve KKTC'ye ihraç ediliyor. Emekli olduktan sonra üretime katkıda bulunmak istediklerini belirten Rasim Eseroğlu, fizibilite çalışması yaptıklarını ifade etti.

Kastamonu'nun ahşap ve dokumada ön plana çıktığını belirten Eseroğlu, şöyle konuştu: "Biz de el dokuma makinesi üretmeye karar verdik. Ben de eşim de mesleğimiz gereği konuya aşikardık. İki oğlumuzu yanımıza alarak küçük bir atölye kurduk. İlk önce burada tek kişinin dokuma yapacağı küçük el dokuma makinesi ürettik. Bazı malzemelerini dışarıdan aldık, bazı kısımlarını kendimiz atölyede yaparak el dokuma makinesini tamamladık. İlk yaptığımız makineyi beğenen kurumlar özellikle belediyeler ve kalkınma ajanslarının sosyal programları için bizden çok sayıda makine istediler. Bizden aldıkları makineleri atölyelerine koyarak burada kadınların üretime katkıda bulunmasına imkan sağlıyorlar."

Talepleri karşılamak için atölyelerini büyüttüklerini belirten Eseroğlu, Türkiye'deki çeşitli kurumların yanı sıra Azerbaycan, Sırbistan ve KKTC'ye el dokuma makinesi sattıklarını kaydetti. Kadriye Eseroğlu da işletmeyi eşiyle kurduklarını ifade ederek, "Emekli olduktan sonra böyle bir eksikliğin olduğunu gördük. Makineleri ürettik. Şimdi Türkiye ve çeşitli ülkelere makinelerimizi satıyoruz. Evde oturmaktansa üretime katkıda bulunuyoruz. Belediyelere, çeşitli ülkelere ürettiğimiz makineleri satıyoruz. İşçi istihdam ediyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir