Emtiaları finans piyasalarıyla birleştirmek lazım

Erkan, "Türkiye içerisinde çok ciddi bir emtia stoğu var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de emtia piyasalarını geliştirip, emtiaları finans piyasalarıyla birleştirmek gerektiğini bildirdi.

Erkan, İstanbul Finans Zirvesi kapsamında düzenlenen "Kriz Sonrası Sermaye Piyasaları ve Türev Araçları" konulu oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sermaye piyasalarında henüz emekleme safhasında olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin en büyük bin şirketinin sadece yüzde 17'sinin halka açık ve borsaya kote olduğunu belirten Erkan, "Geri kalan 3'te 2'si KOBİ. Bir KOBİ ülkesiyiz. Çok büyük bir potansiyel var. Bir ulusal halka arz seferberliği başlattık. Şirketlerle görüşüyoruz. Birden bire 7 ay içerisinde 15 şirket borsamıza geldi" dedi.

Şirketlere, boyutlarına bakmaksızın sermaye piyasalarından çok farklı açıdan yararlanabilme imkanlarını sahip olduğunu anlatmak gerektiğini kaydeden Erkan, "300 milyar dolar civarında bir piyasa değerine sahibiz. Herhalde ülkemizin bu yılki GSMH'sı 700-750 milyar dolar olacak. Piyasamızı 3 kat daha büyütsek ancak gelişmekte olan ülkelerin ortalamasını yakalarız" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de çok ciddi bir emtia stoğu var"

Türkiye'de emtia piyasalarını geliştirip, emtiaları finans piyasaları ile birleştirmek gerektiğini, bunların çok ayrı geliştiğini ifade eden Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Emtia piyasası finans olmadan gelişmez. Türkiye içerisinde çok ciddi bir emtia stoğu var, gerek gıda gerekse maden konusuna baktığımızda... Çevredeki ülkelerde de çok ciddi bir emtia stoğu var. Bu altyapıyı kurduğumuzda, bunu finans piyasaları ile birleştirdiğimizde, ki amacımız bu... Tek bir noktadan bütün katılımcılara erişim imkanı sağlamak, tek bir noktadan bütün değişik piyasalara erişimi sağlamak ve işlemlerin kendi borsalarında gerçekleşmelerini sağlamak istiyoruz.

Eğer ülke içinde, borsalar kendi içlerinde gelişemezlerse onların piyasalarının başka bir ülkede gelişmesi mümkün değil. Geçmişte bu yönde çok fazla çalışma oldu. Büyük piyasalar küçüklerin likiditesini almaya çalıştı. Biz buna karşıyız. Amacımız bütün piyasaları kendi bünyeleri içerisinde geliştirmek, buna hizmet verecek olan altyapıyı kurmak. Bu da İstanbul'u bir finans merkezi yapacak olan projenin omurgasını oluşturuyor."

Citigroup Başekonomisti Buiter: Cari açık büyüyor

Citigroup Başekonomisti Prof. Dr. Willem Buiter, gelişmekte olan piyasalarda aşırı ısınma sorunu bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'de yine sürdürülemez bir büyüme karşımıza çıkıyor. Burada deponun çoğu harcanmış gibi. Cari açık büyüyor. Seçimlerden sonra bir sıkılaştırma olabilir" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşan Buiter, ileri ekonomilerin çok daraldığını belirterek, marj politikaları anlamında sıfır seviyesinde bulunulduğunu, ileri ekonomilerin bundan çok etkilendiğini ifade etti.

Buiter, dünya ekonomisinin küresel kriz sonrası durumuyla ilgili yaz döneminde çok negatif bazı haberler olduğunu, durumun abartıldığını, dünya ekonomisinin ABD ekonomisi ile karıştırıldığını, ABD'de bile bir abartma bulunduğunu anlattı.

Riskten bahsedildiğinde bir başka resesyonun da olabileceğini iddia eden Buiter, "ABD veya başka bir ülkede... Bir resesyon olduğu zaman diğer resesyon onu takip edebilir" dedi.

ABD'nin Avrupa bölgesinden daha kötü durumda olduğunu belirten Buiter, diğer ülkelerdeki gelişmelere ilişkin şunları kaydetti:

"Çin, ABD'nin tersine bir yolda ilerliyor. Daha fazla tüketim söz konusu. Yavaş bir ilerleme var. Komünist partisinin merkezi komitesi değişene kadar böyle devam edecek. Petrol gemisinin Boğaz'da ilerlemesi gibi...

Sanayileşmiş ülkelerde hala bir disiplin yok. 2-3 yıl içerisinde bütün dünya kemer sıkma moduna girecek. Avrupa bölgesinde çok yüksek bir risk var. Gelişmekte olan piyasalarda bu sorunlar yok ama bir aşırı ısınma sorunu var. Sürdürülebilir bir büyüme söz konusu değil. Açıklar artıyor. Fazlalar düşüyor."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir