Enflasyon açıklanıyor

Bugün açıklanacak temmuz ayı enflasyon verisinde yüzde 0.72 artış bekleniyor. Yıl sonu beklentisi yüzde 8.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün saat 10:00'da temmuz ayı enflasyon verisini açıklayacak. 

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Temmuz ayında medyan bazında 0.72 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8 ile  bir önceki anketteki yüzde 7.8 seviyesinden sınırlı yükseldi.

Reuters'ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.1 ile 1.13 artış bandında yer alırken, yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde 7.50-8.50 aralığında bulunuyor. 

Enflasyonun uzun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 7.46'dan yüzde 6.57'ye düşerek üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Tüketici fiyatları enflasyonu bu düşüşün ardından yönünü yukarı çevirerek Ramazan nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış sonucu Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.64'e yükselmişti.

Merkez Bankası kısa süre önce açıkladığı ve yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.5 seviyesinde sabit bıraktığı yılın üçüncü enflasyon raporunda, "Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar Temmuz ayında enflasyonun belirgin şekilde yükselmesine neden olacaktır. İlerleyen dönemlerde ise gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme yaşanabileceği öngörülmüştür" yorumuna yer verilmişti.

Raporda şu ifadelere yer verildi: 
"Ayrıca kısa vadede çekirdek enflasyon tarafında bir önceki rapor dönemine kıyasla daha ılımlı bir seyir beklenmektedir. Tütün fiyatlarındaki artışın 2016 yıl sonu enflasyon tahminini önceki Rapor'a kıyasla yükseltici etkide bulunacağı, ancak temel enflasyon eğiliminde gözlenen iyileşme ve iktisadi faaliyetin seyrinin bu artışı telafi edeceği tahmin edilmektedir."

Diğer yandan TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendirilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Temmuz'da yüzde 1.45 arttığını açıkladı.