Enflasyon canavarı Çin'de

Çin'de Tüketici Fiyatları Endeksi ekim ayında yüzde 4,4'e yükselerek son 25 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'de enflasyonun ana göstergelerinden biri olan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin Ekim ayında yüzde 4,4 yükseldiği bildirildi. Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıklamasında, bunun son 25 ay içindeki en yüksek oran olduğuna işaret edildi.

Ekim ayındaki enflasyonun bir önceki aydan 0,8 daha yüksek olduğunu söyleyen büro sözcüsü Şeng Layyün, enflasyondaki yükselişin ana nedeni olarak gıda fiyatlarının artmasını gösterdi.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin hesaplanmasında üçte bir oranında ağırlığı olan gıda fiyatları geçen ay bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,1 artış gösterdi.

Çin'deki enflasyon oranı Ocak ile Ekim ayları arasında yüzde 3'ü bularak hükümetin tüm yıl için belirlediği hedefe dayandı. Üretici Fiyatları Endeksi de Ekim ayında geçen yıla göre yüzde 5 arttı.

Bu arada Çin'de şehirlerdeki sabit yatırımların yılın Ocak ile Ekim ayları arasındaki dönemde 18,76 trilyon yuanı (2,83 trilyon ABD Doları) bularak, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 24,4 arttığı da açıklandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir