Enflasyon tahmini yüzde 6.9

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Ocak ayı vergi ayarlamalarının enflasyon tahminlerini 1 puan yükselttiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla, orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,5-8,3 aralığında olacağının öngörüldüğünü açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, İdare Merkezinde, bankanın ''Enflasyon Raporu''nun tanıtımına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun 2011 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 7,0 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Yılmaz, enflasyon oranının 2012 yıl sonunda yüzde 4,9 düzeyine düşeceğini öngördüklerini açıkladı.

ÖTV artışları enflasyonu yükseltecek

Kısa vadeli enflasyon tahminlerini belirgin olarak yukarı yönlü güncellenmesine neden olan gelişmelerin ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, Ocak ayı içinde bütçe gelirlerini artırmak amacıyla akaryakıt ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünlerine getirilen vergi düzenlemelerinin 2010 yılı tüketici enflasyonuna yaklaşık 1.5 puanlık katkı yapacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Yılmaz, "2009 Ekim Enflasyon Raporu'nda 2010 yılına ilişkin tahminler yapılırken söz konusu kalemlerin enflasyon hedefi doğrultusunda artırılacağını varsaymış ve bu bağlamda 2010 yılı için 0.5 puanlık bir katkı öngörmüştük. Dolayısıyla, Ocak ayında yapılan vergi ayarlamaları 2010 yılı boyunca enflasyon tahminlerini yaklaşık 1 puan yükseltti. Bu etkinin Ocak 2010'dan itibaren görülmeye başlayacak ve Ocak 2011 sonrasında ortadan kalkacak" diye konuştu.

Petroldeki yükselişin etkisi 0.2 puan

Bununla birlikte Yılmaz, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellenmesine neden olan bir diğer gelişmenin de petrol fiyatlarındaki artışlar olduğunu ifade ederek, küresel ekonomiye ilişkin olumlu algılamaların güçlenmesiyle emtia fiyatlarında başlayan yukarı yönlü hareketlenmenin 2009 yılının son çeyreğinde de sürdüğünü söyledi.

Yılmaz, petrol fiyatları varsayımının 2010 yılı için 75 dolardan 80 dolara, 2011 yılı ve sonrası için ise 80 dolardan 85 dolara yükseltilerek güncellendiğini vurguladı.

Bu güncellemenin 2010 yılı enflasyon tahminleri üzerindeki etkisinin yaklaşık 0.2 puan olduğunun altını çizen Yılmaz, işlenmemiş gıda fiyatlarının da beklentilerin oldukça üzerinde bir seyir izlediğini, bunun da 2010 yılı enflasyon tahminleri üzerindeki etkisinin yaklaşık 0.3 puan olduğunu dile getirdi.

"IMF'yle anlaşma olup olmayacağını bilmiyorum"

Enflasyon toplantısında soruları da yanıtlayan Başkan Yılmaz, IMF konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: " IMF siyasi bir karar. Anlaşma olup olmayacağını ben de bilmiyorum. IMF belirsizliği ne kadar çabuk ortadan kalkarsa o kadar iyi."