Enflasyon verisi MB’nin elini güçlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eren Can  ÜMÜT / DESTEK MENKUL

 

Merakla beklenen Mayıs ayı enflasyon rakamı açıklandı. Rakamların piyasa beklentisinin altında kaldığını gördük. Kısaca hatırlatmak gerekirse: Aylık TÜFE yüzde 0.40 ile yüzde 0.50 olan beklentilerin altında kaldı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9.66 ve 12 aylık ortalama enfl asyon oranının ise yüzde 8.33 şeklinde açıklandığı belirtelim. 

Mayıs ayında enflasyon rakamının tepe noktasına ulaşarak Haziran ayı verisinden itibaren düşüş eğilimine girmesi bekleniliyordu. Bu noktada piyasa Mayıs ayı verisinde çift haneli rakamlara ulaşılacağı düşüncesindeydi. Fakat enfl asyonda çift haneli rakamlara ulaşılmaması ile yurtiçi piyasada bir miktar iyimser havanın oluşmasını sağladı. 
Başçı'nın dezenflasyon sürecindeyiz söylemi doğrulandı 
TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın ise sıklıkla kullandığı ‘ Dezenfl asyon sürecindeyiz’ söyleminin mayıs ayı verisi ile doğrulandığını görmekteyiz. Enfl asyon rakamlarında gerilemenin en önemli nedeni ise Gıda ve Alkol İçecekler kaleminde yaşanan yüzde 1.35 oranında ki düşüş. Enfl asyon rakamında beklenmedik gerilemenin olumlu olduğunu söylemekle beraber bu düşüşün çok sert olmaması da Haziran ayı verisinin de dikkatli bir şekilde takip edilmesine neden olacaktır. 

Mayıs ayı verisi, TCMB’nin politika faizlerinde indirim için elini güçlendirdiğini belirtelim. Piyasada bu algının hakim olması ile Bist100 endeksine yüzde 1’i aşan yükselişler görüldü. Fakat kur tarafında daha sınırlı bir tepkinin olduğunu gözlemekteyiz.