Erdoğan, dinlemeyi liderlerle konuşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve İngiltere'nin Türkiye'yi dinlediği iddialarına yönelik, “Liderlerle biraraya geldiğimizde çok açık ve net konuşacağız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk yurtdışı ziyaretini yapmak üzerek bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gidiyor.  Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Alman medyasında yer alan ABD ve İngiltere'nin Türkiye'yi dinlendiği iddialarına dair, "Şu anda Türkiye ile ilgili bu süreci liderlerle bir araya geldiğimizde kendileri ile çok açık net konuşacağız. Ben şunu çok açık şekilde söyleyeyim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla bu konuda neyi nasıl yaptığı veya nasıl deşifre ettikleri bunlar çok çok önemli" şeklinde konuştu.

Org. Necdet Özel'in çözüm süreciyle ilgili, "Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz" açıklamalarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Erdoğan, " Genelkurmay Başkanımızla haftalık görüşmemizde görüşürüz" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmelerimiz olacak, bunun yanında KKTC Meclis Başkanı ve hükümet yetkilileri bir araya geleceğiz.

Kıbrıs sorununun Türk tarafının gösterdiği iyi niyetle aynı şekilde Rum tarafının da iyi niyet göstermesi neticesinde bir çözüme kavuşması mümkün. Bizler özellikle bu konuda garantör bir ülke olarak Yunanistan'ın da bu işe çok daha sıcak, çok daha olumlu bir yaklaşım içerisinde olmasını bekliyoruz.

11 Şubat 2014'te özellikle Kuzey Kıbrıs - Güney Kıbrıs arasındaki iki liderin ortak açıklamalarıyla yeniden başlayan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam eden görüşmeler şu anda son aşamaya geldi. Fakat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bugüne kadar adil, kapsamlı bir neticeyi özleyerek sürdürdüğü görüşmelerde Güney Kıbrıs ne yazık ki, bugüne kadar hiçbir zaman olumlu bir yaklaşımın içerisinde olmadı. Şu anda da bu Kıbrıs sorununun Türk tarafının gösterdiği iyi niyetle aynı şekilde Rum tarafının da iyi niyet göstermesi neticesinde bir çözüme kavuşması mümkün. Bizler özellikle bu konuda garantör bir ülke olarak Yunanistan'ın da bu işe çok daha sıcak, çok daha olumlu bir yaklaşım içerisinde olmasını bekliyoruz. Tabii adada 50. yılını geride bırakan sorunun mağduru olan malum Kıbrıs Türk halkıdır. Uzlaşma yönündeki irade her zaman yine onlar tarafından ortaya konmaktadır. Maalesef karşı taraf bu uzlaşma yönünde bir tavır ortaya koymamıştır. Uluslararası camianın bu konuda kararlı adımlar atmasını özellikle bekliyoruz. Ve bizler gerek hükümetimiz, gerek şahsım olarak bundan sonraki süreçte bütün görüşmelerimizde bunu, her zaman bizim değişmez bir maddemiz olarak bizim gündemimizde tutuyoruz, tutacağız.

"KKTC'nin çekim merkezi haline geleceğine dair inancım tamdır"

KKTC'nin insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı, her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesiyle tüm Doğu Akdeniz bölgesi için bir örnek teşkil ediyor. Özellikle son 10 yılda Türkiye'deki gelişmeye paralel olarak yaşanan ekonomik kalkınma hamlesiyle ülkede kişi başına düşen gelirin önemli oranda artması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlama ve engellemelere rağmen Rum tarafıyla olan açığı kapatması bakımından mutluluk vericidir. Hele hele, şurada birkaç ay içerisinde Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a suyun denizin altında bağlanmasıyla, bir diğer adım inşallah elektriğin yine aynı şekilde bağlanmasıyla Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan tüm soydaşlarımız, kardeşlerimiz çok daha büyük bir güce ulaşacaklardır. Artık burada süre iyice daralmıştır. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bölgede önemli bir çekim merkezi haline geleceğine dair inancım tamdır. Cumhurbaşkanı olarak da bu konulardaki çalışmaları yakından takip ediyorum, etmeye devam edeceğim. Anavatan Türkiye'nin güvence ve desteğiyle Kıbrıs Türk halkının özgür yaşama iradesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin müreffeh geleceğinin teminatı olmaya devam edecektir. Bu ilk yolculuğumuz hayırlı olsun diyorum.

"Dinleme iddialarını liderlerle konuşacağız"

Biliyorsunuz bundan önce Amerika, Almanya'yı dinlemişti ve Almanya'da bu ciddi bir hesaplaşma, adeta bundan dolayı halkın veya etkin çevrelerin bu konuyla ilgili değerlendirmeleri olmuştu. Aynı şey tabii Amerika için de zaman zaman olmuştu. Şu anda Türkiye ile ilgili bu süreci, liderlerle bir araya geldiğimizde tabii kendileriyle çok açık, net konuşacağız. Ben şunu çok açık şekilde söyleyeyim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla bu konuda neyi nasıl yaptığı veya nasıl deşifre ettikleri, bunlar çok çok önemli. Ama önümüzde NATO zirvesi var, ondan sonra BM Genel Kurulu var. Buralarda yapacağımız görüşmelerde, bunları tabii liderler olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları, herhalde bundan sonra daha kontrol altına alma gibi bir durumları olabilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir