Erdoğan: Eylem haklı değil, ideolojik

Başbakan Erdoğan Tekel işçisinin başlatmış olduğu eylemle ilgili olarak açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tekel işçisinin başlatmış olduğu eylemle ilgili olarak, "Eylem haklı bir eylem değil, ideolojik"dedi.

Başbakan Erdoğan, Yeşilay tarafından Ankara'da düzenlenen, ''Kapalı Alanlarda Tütün Ürünlerinin Kullanımını Engelleyen Yasanın Kabul Edilişinin İkinci Yıl Dönümü Ödül Töreni''nin ardından gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

''TEKEL işçilerinin eylemine'' ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, ''Gündemde sizlerin de destekleriyle tutulan bu eylem, kusura bakmayın bunu böyle söyleyeceğim, bir defa haklı bir eylem değil. Haksız bir eylem ve bu eylem daha önce söylediğim gibi ideolojik bir eylemdir ve bu ideolojik eyleme alet olanlar vardır. Hiç TEKEL işçiliğiyle alakası olmayanların da bu işin içinde olduğunu çok açık net gördük, görüyoruz. Tespitler var. Bir iş yeri kapatıldığında iş hukukuna göre bir hukuk devletindeyiz. Orada çalışanların kıdem tazminatları verilir, ihbar tazminatları verilir ve iş biter. Onlara daha sonra iş taahhüdü bile yapılmaz. Fakat biz bu iş hukukundaki gereklerin dışına da çıkarak yine hukukun bize verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu kararıyla 2004'de sendikalarla da mutabık kalarak sendikaların da talebiyle gerçekleştirdiğimiz biliyorsunuz 4-C uygulamasını özelleştirme kapsamı içinde olanlara yapıyoruz'' diye konuştu.

TEKEL işçilerinin özelleştirme kapsamında bulunmadığını, kapatılan işyerlerinin mensupları olduğunu belirten Erdoğan, TEKEL işçilerinin iş akidlerinin feshedildiğini anımsattı.

"Ben aklıselimin hakim olduğunu görüyorum"

TEKEL işçilerinin yarıya yakınının banka hesaplarından parayı çekerek, faiz nema hesaplarına yatırdığına, bugünkü eylemde de ülkede hayatı felç edecek olumsuz etkileyecek herhangi bir gelişme yaşanmadığına işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ben aklıselimin hakim olduğunu görüyorum ve TEKEL işçisi kardeşlerime tekrar sesleniyorum: Bu yanlış oyuna, bu tuzağa asla gelmeyin. Biz bugüne kadar nasıl samimiyetle her zaman işçimizin yanında olduysak, bundan sonra da aynı şekilde yanında olacağız. Ama bu tuzaklara ne ülkemizi ne milletimizi kurban edemeyiz. Çünkü bizler şu anda 3-3.5 milyon işsizin yaşadığı bir ülkede hiçbir imkanı olamayan vatandaşların olduğu ülkede kalkıp bu imkanları tesis ederken, burada AK Parti iktidarını işçi düşmanı olarak gösterme gayretini TEKEL işçisi kardeşlerimizin üzerinden yapmayı da insafsızlık olarak görüyorum. Buna da bizler hiçbir zaman kusura bakmasınlar göz yumamayız. Sonuna kadar biz kendilerine gerekli desteği verdik, vereceğiz. Şu andaki uygulamalar yasal uygulamalar değildir. Ama biz bunlara şu ana kadar tahammül ediyoruz. 4-C ile ilgili süre bittiği andan itibaren de Hükümet olarak yasal uygulama neyse o uygulamayı da o zaman yapmaya başlayacağız.''

''Bugünkü eyleme katılanlarla ilgili bir tavrınız olacak mı'' sorusunu da Erdoğan, ''Eğer yasayı çiğneyenler varsa olacak'' diye yanıtladı.

''CHP Milletvekili Çetin Soysal'ın açlık grevine katılması'' konusundaki bir soruya Başbakan Erdoğan, ''Aldırmıyorum, çok önemli şeyler değil'' cevabını verdi.

''TEKEL işçileri ay sonuna kadar TÜRK-İŞ'in önünden ayrılmazlarsa polis müdahalesi gelebilir mi'' şeklindeki soru üzerine, işçilere bu ayın sonuna kadar müdahalede bulunmayı düşünmediklerini belirten Erdoğan, ''Ay sonundan sonra tabii düşünüyoruz. Çünkü bunların hepsi işgaldir, böyle bir şeyi yapma hakları yoktur'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir