Erdoğan: Güvenli liman Türkiye'nin kapısı yatırımcılara açık
B20 Türkiye Konferansının açılış oturumunda konuşan Erdoğan, "Sizlere ülkemizin yatırımlar noktasında kapısı sonuna kadar açıktır. Türkiye olarak her türlü güvenli liman olma anlayışımızla kapımızı açtık " dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB'un ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı"nın açılış oturumunda yaptığı konuşmaya, konferansın başarılı geçmesini dileyerek başladı.
Erdoğan, G20'yi etkin kılan en önemli sebeplerden birinin, katılımcı ülke ve kuruluşların liderleriyle birlikte iş dünyası başta olmak üzere ekonomik ve sosyal tüm tarafları bir araya getirmesi olduğunu dile getirerek, "Bu süreçte yaptığım en önemli tespit, sadece tek tek ülkelerin çıkarlarının değil küresel ihtiyaçların da göz önünde bulundurularak alınan kararların çok daha etkili, çok daha çözüme dönük olduğudur. Küresel sorunlara, küresel çözümler bulunması gerekiyor. G20 platformunda, bu çerçevede her geçen yıl daha da güçlenen bir anlayış birliğinin oluştuğunu memnuniyetle görüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Sadece bir ekonomik iş birliği zemini olarak işlemesi halinde G20'nin arzu edilen etkiye sahip olamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"G20'nin aynı zamanda küresel barış ve istikrara da katkı yapmasını sağlamak zorundayız. Çünkü küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi mümkün değildir. Bu vasfıyla G20, aldığı kararlar ve sergilediği duruşla dünyadaki her bir bireyin hayatına doğrudan etki etme gücüne sahiptir. G20 liderleri olarak bu bilinçle hareket ediyoruz, etmek mecburiyetindeyiz.
"KOBİ'lerle ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğiz"
G20 platformunun en kapsayıcı açılım grubu olan B20'nin, bu yıl hem faaliyet alanını genişleterek hem de üye sayısını artırarak başarılı bir performans ortaya koyduğuna dikkati çeken Erdoğan, Dünya KOBİ Forumu, bölgesel istişare toplantıları, zirveler ve diğer pek çok etkinlikle güçlendirilen "B20 Türkiye"nin, artık küresel iş dünyasının en önemli platformlarından biri haline geldiğini söyledi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na çalışmalara verdiği katkı dolayısıyla teşekkür eden Erdoğan, "Zor bir dönemden geçen küresel ekonominin yeni ve tüm dünya için umut vadeden bir gelişme düzeyine bir an önce ulaşmasını samimiyetle arzu ediyoruz. Antalya'da, kasım ayında düzenlenecek G20 Zirvesi'nde liderlere sunulacak önerilerin somutlaştırılacağı B20 Türkiye Konferansı'nın gündemindeki konuların hayata geçirilmesi için gelecek yıllarda da çaba göstereceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez bu yıl gündeme getirilen KOBİ'lerle ilgili gelişmeleri çok yakından takip edeceklerine de vurgu yaptı.
Krizin fırsata dönüştürülmesi mümkün
G20'nin en önemli hedefinin güçlü, dengeli ve sürdürülebilir bir küresel büyümenin sağlanması olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Küresel ekonomideki kırılganlığın devam ediyor olması, bu konudaki en önemli sorundur. Yaşanan krizin gerisinde yapısal değişimlerin de rolü olduğunu biliyoruz. Yaşanan krizin fırsata dönüştürülmesi ve değişim için yeni imkanların oluşturulmasına vesile olması mümkündür. Bilhassa gelişmekte olan ülkeler ve Asya bölgesi bu bakımdan tarihi bir fırsatla karşı karşıyadır.
Açık söylüyorum, bugün Pekin-İstanbul Hattı'nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur. Bilhassa önümüzdeki 10 yılda ulaşımda, enerjide, ticarette ve diğer alanlarda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır. Londra'dan başlayıp Pekin'e kadar uzanan tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması mahiyetindeki demiryolu projesini önümüzdeki yeni dönemin sembolü olarak kabul ediyoruz. Halen hizmette olan Marmaray ve Boğaz'da inşa edilen üçüncü köprünün üzerindeki demiryolu hattı bu muazzam projenin iki kıtayı birleştiren unsurlardır."
Türkiye güvenli liman
B20'ye üye küresel şirket sayısının Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında 300'den 700'e yükselmesini kapsayıcılık bakımından anlamlı gördüğünü belirten Erdoğan, iş dünyasının ulusal ve uluslararası çok sayıda liderinin toplantıda bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şunu açıkça ifade etmek isterim ki sizlere ülkemizin yatırımlar noktasında kapısı sonuna kadar açıktır. Türkiye olarak her türlü güvenli liman olma anlayışımızla kapımızı açtık, her türlü desteği de vermeye hazırız" ifadesini kullandı.
Avrupa, hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 Konferansı açılışında yaptığı konuşmada, Bodrum'da 12 mültecinin hayatını kaybettiği bot faciasına da değindi. "Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz'i mülteciler için bir mezara dönüştüren Avrupa ülkeleri, hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır" diyen Erdoğan, "Akdeniz'de batan bir botta, mültecileri taşıyan bir botta ölen 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bizim sahillerimizdeki bu 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?" ifadelerini kullandı.
Akdeniz'de boğulan insanlığımızdır
Erdoğan, "Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değildir, insanlığımızdır insanlığımız. Akdeniz'de bizi biz yapan değerler boğulmaktadır, Avrupa kapılarında kaderlerine terk edilen, hatta kasten gemileri, botları batırılarak ölüme gönderilen, sınırlarda insanlık dışı muamelelere tabi tutulan her mülteci bu gerçeğin acı birer temsilcisidir. Huzura ve refaha kavuşmak isterken, Akdeniz'de ve Ege'de boğularak ölen ve cesetleri kıyılarımıza vuran erkek, kadın, çocuk, yaşlı... Her insan bizim yüreğimizde derin bir yara açıyor. Ama bu insanları Akdeniz'de Ege'de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık, vicdan azabı emaresi görmedik, duymadık" şeklinde konuştu.
Kapısına dayanan mültecilere bile tahammül edemeyen Batı'nın; Irak'a, Suriye'ye, Libya'ya özgürlük, barış ve refah götürmek için çalıştığı iddiasının inandırıcılığını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Orada yapılan ne biliyor musunuz? Onu da açık söylüyorum, 'Libya'da, Irak'ta petrol var. Oradaki petrol kuyularına el koyalım'. Şu anda öyle değil mi? Irak'ın petrol kuyularının yüzde 80'i Batı'nın elinde. Onlar işletiyor, onlar oradan bunun kaymağını alıyor. Yüzde 20'sini de 'al sen kullan' diyor. Aynı şey Libya için geçerli. Bütün bu gerçekler ortadayken dünyadaki bu yapı kabul edilebilir bir yapı değil" dedi.
Birleşmiş Milletlere eleştiri
BM'ye de eleştirilerde bulunan Erdoğan, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tesis edilen küresel güvenlik sistemi işlemiyor. Bu sistemin en önemli unsuru olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daima üyesi olan 5 ülkenin çıkarları dışında hiçbir konuya, hiçbir soruna eğilmeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Bunun için biz 'dünya beşten büyüktür' diyoruz. '196 tane, 200'e yakın ülkenin kaderi bu beş tane ülkenin içinden bir tanesinin iki dudağı arasına mahkum edilemez' diyoruz. Öyleyse bunları birilerinin söylemesi lazım. Erdoğan söylediği için dünya medyası tarafından her zaman 'kötü' olarak lanse ediliyor. Varın kötü lanse edin. Ben hakkı hayatım boyunca söylemeye devam edeceğim" dedi.