Erdoğan ve Gül, Gazze'yi görüşecek

Telefon aracılığıyla yabancı liderlerle görüş alışverişinde bulunan Başbakan Erdoğan, "Cumhurbaşkanımızla bu konuları enine boyuna tekrar müzakere edeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANTALYA - Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını Cumhurbaşkanımızla bugün bir araya gelerek enine boyuna tekrar müzakere edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Antalya Cumhuriyet Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, İsrail'in orantısız güç kullanımıyla bir insanlık dramına imza attığını belirterek, "Bu insanlık dramı inanıyorum ki İsrail'i kendi içinde bir çok sıkıntılara mahkum edecektir. Bu gidiş, gidiş değil. Yanına bazı yandaşlar bulabilirsiniz, destek verenler bulabilirsiniz, ama hiç bir zaman hak yerde kalmaz. Er veya geç hak egemen olur. Zira o bombaların altında ölen çocukların ahı yerde kalmayacaktır, o savunmasız kadınların, annelerin ahı yerde kalmayacaktır, o gözyaşları yerde kalmayacaktır" diye konuştu.

Sorumluluk mevkinde olan ülkelerin çalışmalarını duygusallık içinde değil, diploması içinde yürütmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak seçildiğini hatırlatarak, "Geçici üyelerin maalesef veto yetkisi olmadığı gibi tezlerini kabul ettirme yetkileri de diğerleri kadar ağırlıklı değil. Fakat nedir? Tabii ki bizler de dünyayı dolaşacağız, anlatacağız. Batılı ülkelerle telefon görüşmelerimiz olacak. Bunları sıcağı sıcağına yürütüyoruz, takip ediyoruz. Ve bugün de Cumhurbaşkanımızla bu konuları enine boyuna tekrar müzakere edeceğiz" diye konuştu.

Başbakan'ın telefon diplomasisi

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için yürüttüğü girişimler çerçevesinde AB Dönem Başkanı ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birer telefon görüşmesi yaptı.

Alınan bilgiye göre, Erdoğan, dün akşam saatlerinde Topolanek, Sarkozy ve Zapatero'yu arayarak bir süre görüştü.

Görüşmelerde, Gazze'deki durum, İsrail'in saldırıları bir an önce durdurması, taraflar arasında ateşkesin acilen sağlanması ve insani yardım konuları ele alındı.

Başbakan Erdoğan, bu doğrultuda uluslararası toplumu derhal harekete geçirmek için muhataplarını etkin bir şekilde işbirliği yapmaya çağırdı.

Suriye Dışişleri Bakanı geliyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'in Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın daveti üzerine bugün Ankara'ya günübirlik ziyarette bulunacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, El Muallim ile Babacan'ın, başta Gazze'deki durum olmak üzere bölgedeki son gelişmeleri ele alacakları belirtildi.

Konuk bakanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceği de kaydedildi.

İsrail hem havadan hem karadan vuruyor