Ergenekon'da yeni dalga: 40'a yakın gözaltı

Soruşturma kapsamında Sabih Kanadoğlu'nun evinde arama yapıldı. Yarbay Mustafa Dönmez'in yazlığında ise 22 adet el bombası ele geçirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ergenekon soruşturması kapsamında, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, yazar Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün de aralarında bulunduğu 40'a yakın kişi gözaltına alındı.

"Ergenekon" soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi "yakalama, arama ve inceleme" kararı verdi. Karar çerçevesinde, polis ekipleri 6 ilde eş zamanlı olarak adresleri belirlenen kişilerin ev ve iş yerlerinde arama yapıyor.

Ankara'da, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Engin Aydın ve Erdal Şahin'ın evlerinde, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın ise general lojmanlarındaki ikametinde arama yaptı. Aramalar sırasında evlerde bulunan bilgisayarların içerisindeki dosyaların yedeklerinin alındığı belirtildi.

Tokat'ta iki gözaltı

Soruşturma kapsamında Tokat'ta iki kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında Tokat Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen operasyonda, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in yeğeni olduğu öğrenilen Tokat Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesinde görevli polis memuru O.Y.Ş. ile bir okulda öğretmen olan O.S. gözaltına alındı.

Zanlıların İstanbul'a gönderildiği bildirildi.

Yarbay Mustafa Dönmez'in yazlığında 22 el bombası

Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Dönmez'in Sapanca'ya bağlı Mahmudiye köyündeki yazlığında arama yapıldı.

Dönmez'in Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki yazlığında arama yapıldığı, aramada 22 adet el bombası ve çok sayıda kalaşnikof mermisi ele geçirildi. Aramada 22 el bombası ve çok sayıda kalaşnikof mermisi ele geçirildi.

Sabih Kanadoğlu'nun da evi arandı

Soruşturma kapsamında, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Ankara'da Çayyolu Koru Mahallesi'ndeki evine, arama yapmak üzere bir jandarma üsteğmen ile sivil polislerden oluşan emniyet mensupları geldi. Kanadoğlu'nun Ankara'daki evinin yanı sıra Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan 2 evinde de arama yapılıdı.

Gürüz, Kılınç, Şenel, Çınar ve Yavuz gözaltına alındı

Soruşturma kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar ve emekli Orgeneral Kemal Yavuz evlerinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, Gürüz'ün evinden bir bilgisayar kasası, bir diz üstü bilgisayar ve dört poşet belge çıkardığı görüldü. Gürüz, gözaltına alınıp emniyete götürülürken herhangi bir açıklama yapmadı.

Emekli Orgeneral Kemal Yavuz'un da İstanbul'da gözaltına alındığı bildirildi.

Küçük adliyede

Bu arada Prof. Dr. Yalçın Küçük ile İbrahim Şahin, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince Ankara Adalet Sarayı'na ayrı ayrı getirildi.

Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilen Küçük ve Şahin, yine ayrı ekiplerce yeniden Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Yalçın Küçük, adliyeden ayrılışı sırasında, gazetecilerin "Ergenekon ile nasıl bir bağınız var?" şeklideki soru üzerine "Onu öğreneceğim, ben de öğreneceğim. Ben bütün diktatöryalarda gözaltına alınırım. 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, bu dönemde de alınırım. Bu, benim mesleğimin bir parçasıdır, bu kadar" diye konuştu.

İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nde inceleme

Soruşturma kapsamında, İstanbul'da da Yeditepe Üniversitesi'nde ve İstek Vakfı'nın Kadıköy'deki yönetim binasında polislerce inceleme yapılıyor.

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, saat 07.15'de, Kayışdağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi yerleşkesine geldi. Ekipler, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ahmet Serpil ile görüştükten sonra rektörlük binasının 3. katında yer alan üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Bedrettin Dalan'a ait bölüme çıktı.

Ekiplerin, buradaki incelemeleri sürüyor.

Bu arada, Dalan'ın yurt dışında olduğu ileri sürüldü.

Sivas'ta 12 İzmir'de 2 gözaltı

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Organize Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu, İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Emniyet Amiri E.E. ile deniz subayı E.Ç gözaltına alındı.

Sivas'ta soruşturma kapsamında aranan 1 kişi polise teslim oldu. Bu arada gözaltına alınan bazı zanlıların kentteki bir Ermeni cemaati temsilcisine yönelik suikast hazırlığında oldukları öne sürüldü.

Alınan bilgiye göre, Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyon çerçevesinde aranan bir kişi polise teslim oldu. Böylece soruşturma kapsamında Sivas'taki gözaltı sayısı 12'ye yükseldi. Bu kişilerle birlikte 2 adet el bombası, 1 adet "kalem silah", çok sayıda ruhsatsız av tüfeği, kesici aletler, 36 adet mermi ve bol miktarda dijital materyal ele geçirildiği belirtildi.

Şahin: Türkiye'de yargı bağımsızdır

Baykal: Bu tablolar rejim değişikliğinden kaynaklanıyor

Yargıtay Başkanlar Kurulu 'Ergenekon'u görüşecek