Erteleme yok, ihale 3 Mayıs'ta

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde erteleme olmadığını ve ihalenin 3 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  
 

BÖZÜYÜK - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinin ertelenmeyeceğini, ihalenin 3 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının en uzun tünelinin açılışı nedeniyle düzenlenen törende basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım, bir gazetecinin İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde bir erteleme olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, ihalede bir erteleme olmadığını ifade ederek, "İhale 3 Mayıs 2013'te yapılacak" dedi.

Bakan Yıldırım, "İhaleye kaç firma katılacak?" sorusunu yanıtlarken de esprili şekilde "Bunu bilmek için istihareye yatmak lazım. Yirmiye yakın şartname alan var ama hangisi teklif verecek bilmiyoruz" diye konuştu.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının 29 Ekim 2013'te hizmete açılıp açılmayacağı yönündeki soruya Yıldırım, "Niçin buradayız? Dokuz doğuruyoruz. İnşallah bir aksama olmaz. İşin zorluğunu da takdir edersiniz. Büyük bir felaket yaşamazsak inşallah o tarihte açılacak" karşılığını verdi.

"Çözüm enerjiyi boşa harcamak değil"

Yıldırım, "Terör örgütü PKK'nın üyelerinin çekilme kararını değerlendirmesinin" istenmesi üzerine de şöyle konuştu:

"İşte çözüm süreci bu. Çözüm enerjiyi boşa harcamak değil. Çözüm insan kaynağımızı, parasal kaynağımızı hiç uğruna, anlamsız bir kavgaya kurban etmek değil. Çözüm süreci bize bunu sağlıyor. Bugüne kadar harcadığımız 400 milyar dolar uçtu, gitti. Ne bir metre demiryolu var, ne karayolu var, ne havaalanı, ne köprü var. Eğer o parayı biz ülkenin kalkınmasına harcasaydık bugün 400 Boğaz Köprüsü olurdu."

Teröre harcanan bu parayla 10 bin kilometre YHT hattı yapılabileceğine işaret eden Yıldırım, bu bölgelere yönelik yatırımların hızlanacağını bildirdi.

Bugüne kadar "terör var" diye Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırımların kesilmediğini vurgulayan Yıldırım, Güneydoğu'ya 11 yılda yapılan 34 milyar lira yatırım yapıldığını, bunun 20 milyar lirasının altyapı yatırımları olduğuna işaret etti.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz yapmaya çalışıyorduk, terör örgütü yıkmaya çalışıyordu. Biz ısrarımızı sürdürdük, bu noktaya geldi. Halk da gördü, kalkınmayı engellemek, insanların geleceğini umutsuzluğa dönüştürmenin çözüm olmayacağını herkes gördü. Bu topraklarda uzun yıllardır beraber yaşıyoruz, birlikteyiz. Hiçbir zaman ayrılıklarımızı ön plana çıkarmadık. Cumhuriyetin kuruluşundan önce de birlikte mücadele ettik. Osmanlı'nın dağılmasından önce de Çanakkale'de, Galiçya'da, Sarıkamış'ta, Trablus'ta aynı mücadeleyi birlikte verdik. Onun için paylaşacak çok şeyimiz var, kavga edecek hemen hemen hiçbir şeyimiz yok. Bugün aklıselim galip gelmiştir."

Bakan Yıldırım, terör örgütünün çekilme tarihini 8 Mayıs olarak belirlediğinin hatırlatılması üzerine, "Bizim tarihimiz 29 Ekim. En önemli tarih 29 Ekim, diğer tarihler tali tarihler. Herkesin kendi takvimi ne ise onu uygulasın" dedi.

Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT hattının test seferlerinin Ağustos ayında başlamasının planlandığını, 29 Ekim'de de açılmasının öngörüldüğünü kaydetti.