Eş başkanlığın yasal dayanağı nedir?

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, "ABD‘nin BOP ve GOP projelerine Türkiye’nin ‘eş başkan’ olarak dahil olmasının yasal dayanağı nedir? Bu ‘eş başkanlık’ görevi hangi uluslararası anlaşma ile Türkiye’ye verilmiştir?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, "Amerika Birleşik Devletleri‘nin BOP ve GOP projelerine Türkiye’nin ‘eş başkan’ olarak dahil olmasının yasal dayanağı nedir? Bu ‘eş başkanlık’ görevi hangi uluslararası anlaşma ile Türkiye’ye verilmiştir?" diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) olarak başlattığı, daha sonra buna yeni coğrafyalar ekleyerek, Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi (GOP) olarak revize ettiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı yeniden şekillendirme projesine Türkiye olarak ‘eş başkanlık’ yaptığımızı çeşitli demeçlerinizde ifade ettiniz" diyen Tarhan, Başbakan’a şu soruları yöneltti:
"Bu ‘eş başkanlık’ görevi hangi uluslararası anlaşma ile Türkiye’ye verilmiştir?
BOP ve GOP için eş başkanlık görevleri, hangi tarihlerde ve nerelerde gerçekleşen toplantılar sonucunda karara bağlanmış ve hangi sözleşme sonucunda Türkiye’ye verilmiştir?
Türkiye, BOP veya GOP eş başkanlığı için Amerika Birleşik Devletleri’ne hangi taahhütlerde bulunmuştur?
ABD, BOP veya GOP eş başkanlığı için Türkiye’ye hangi taahhütlerde bulunmuştur?
Eş başkanlık görevi verilirken, BOP ve GOP projelerinin tarafınıza açıklanan amaçları nelerdir?
Türkiye’nin ‘eş başkanlık’ görevi çerçevesinde yükümlülükleri nelerdir? Bu yükümlülüklerden hangisini yerine getirdiniz?
ABD ve Türkiye arasında BOP veya GOP için bir anlaşma söz konusu ise, bu anlaşma neden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulmamıştır?
Türkiye, ‘eş başkanlık’ görevi çerçevesinde bugüne kadar hangi faaliyetleri yürütmüştür?
Malatya Kürecik’te kurulan füze kalkanı, BOP ve GOP eş başkanlığının bir gereği midir?
Türkiye’nin, Suriye’de iç savaşı kışkırtması ve barış yerine savaşı zorlamasının nedeni BOP/ GOP eş başkanlığını yürütüyor olmamız mıdır?
ABD ve Türkiye arasında BOP veya GOP için bir anlaşma söz konusu değil ise, Türkiye’nin ‘eş başkanlığı’nı iç hukukumuz açısından nasıl izah ediyorsunuz?
Hükümetinizin iç ve dış politikaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Ortadoğu veya Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projeleri doğrultusunda mı şekillendirilmektedir?
Türkiye’nin ulusal çıkarlarının, Büyük Ortadoğu veya Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projeleri eş başkanlığı görevi ile çelişmesi durumunda nasıl bir tutum izliyorsunuz?
Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Ortadoğu Projesi veya Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi’ne körü körüne bağlılığın, Türkiye’yi uçuruma sürüklediğinin ve söz konusu projelerin Türkiye’nin yeniden dizaynı ve bölünmesine hizmet edeceğinin farkında mısınız?"

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir