"Estonya ile ekonomik ilişkilerimiz potansiyelin gerisinde"

AB Dönem Başkanı ve Estonya Başbakanı Ratas ile Başbakan Yıldırım bir araya geldi. Görüşme sonrası Yıldırım, "Estonya ile ekonomik ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimizi düşündüğümüzde potansiyelin gerisinde kalıyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Dönem Başkanı ve Estonya Başbakanı Jüri Ratas ile Başbakan Binali Yıldırım Ankara'da bir araya geldi.

Görüşme sonrası iki lider kameralar karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Estonya ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Estonya ile ekonomik ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimizi düşündüğümüzde potansiyelin gerisinde kalıyor. Buraya ihracatımız 172 milyon dolar, ithalatımız ise 238 milyon dolar seviyesinde. Doğrudan yatırımlar da yetersiz seviyede." dedi.

"Özellikle bilişim ve siber güvenlik alanlarında iş birliğine gidebiliriz." diyen Yıldırım, "Savunma sanayi, eğitim ve turizm ortaklıkları da üzerine yoğunlaşacağımız alanlar. Estonya kaya gazı ve yenilenebilir enerji alanlarında önemli çalışmalar yapan bir ülke. Bu çerçeve de enerji yatırımları da geliştirilebilecek alanlardan." şeklinde konuştu.

"Göç en önemli gündem maddesi"

Türkiye'ye ziyaretini yalnızca Estonya başbakanı olarak değil, aynı zamanda AB dönem başkanı olarak gerçekleştirdiğini kaydeden Rates ise, "Görüşmelerimizde göç konusunu ele aldık. Türkiye çok etkileyici bir iş yapıyor. AB ile Türkiye düzensiz göç ile mücadele için güçlerini birleştirdi ve çok başarılı sonuçlar aldı." ifadelerini kullandı.

"Bizim dönem başkanlığımız süresince göç konusu AB'nin en önemli gündem maddesi olmaya devam edecek." ifadelerini kullanan Rates, "Terörle mücadele de bir diğer önemli gündem. Bu konuda da karşılıklı ilişkilerimi geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.