Et fiyatlarında bayram öncesi artış beklenmiyor

TZD Genel Başkanı Yetkin, Kurban Bayramı'nda et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini söyledi.

Yetkin, TZD genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması konusunda çalışmalar yapıldığını anımsatarak, "Sütte müdahale kurumu oluşturulması doğru bir yaklaşım çünkü Türkiye'nin süt üretiminde bir sıkıntısı yoktur. Ama et konusunda katılmıyorum. Çünkü Türkiye'de et fiyatları hala altın ve borsa gibi inişli çıkışlıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Müdahale kurumlarının arz-talep dengesinin oturduğu durumlarda işe yarayacağını savunan Yetkin, Türkiye'de ise et fiyatlarının 2010 yılının nisan ayından bu yana ithalat yoluyla düşürülmeye çalışıldığını kaydetti. Yetkin, et ithalatının sürdüğü, fiyatların tam olarak sabitlenmediği, üreticilerin ve besicilerin zarar ettiği bir ortamda müdahale kurumunun ne üretici ne de tüketici açısından bir fayda getirmeyeceğini öne sürdü.

Yetkin, Kurban Bayramında et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini de belirterek, "Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum" dedi.

Türkiye'nin beyaz ette çok iyi bir noktada bulunduğunu ve tamamen ihracatçı ülke konumuna ulaştığını anlatan Yetkin, ülkedeki koyun varlığında da yüzde 6,5'lik bir artış gözlendiğini, bütün bunların sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi.

Kırmızı ette ise durumun o kadar iyi olmadığını ifade eden Yetkin, Türkiye'nin 2010 yılında başta Uruguay olmak üzere sırasıyla Macaristan, ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Litvanya, Letonya, Yunanistan ve Avusturya'dan 274 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirdiğini anlattı. Yetkin, yine geçen yıl taze, soğutulmuş ve dondurulmuş sığır eti olarak da toplam 250 milyon dolar ithalat yapıldığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir