Evlilikte yeni trend "ilişki koçluğu"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Evlilik ve ilişki koçu Siren Mermut, yeni nesillerin evlilik kurumu konusunda ani kararlar alabildiğini ifade ederek, "Maalesef kadın ekonomik gücüne güvenerek, çok daha cesur kararlar alabiliyor" dedi.

Mermut, 2 yılı profesyonel olmak üzere 4 yıldır "yaşam koçu" olarak hizmet verdiğini belirtti.
Hizmetin insanların hayattan beklentilerine yönelik farklı yöntemler içerdiğini anlatan Mermut, kişilere sosyal hayatta destek vererek daha başarılı ve mutlu olmalarına, doğru kararlar almalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Koçluk hizmetlerinin 6-12 hafta arasındaki bir süreci kapsadığını vurgulayan Mermut, halk arasında "koçluk" kavramının giderek anlaşılmaya başlandığını ifade etti.
Siren Mermut, şöyle devam etti:
"Psikolog ve psikiyatristler, bir rahatsızlığı, bir hastalığı tedavi etmeye yönelirken biz teşhis koymuyoruz, tedavi etmiyoruz. Biz insanlara belirledikleri hedeflere giderken yardımcı olmaya, yanlarında olmaya gayret ediyoruz. Kişileri yönlendirme, onları manipüle etme, kararları üzerine kanaat belirtme gibi bir durumumuz yok. Bunun net bir şekilde anlaşılması gerektiğine inanıyorum."
Mermut, koçluk hizmeti verenlerin eğitim düzeylerinin sürekli sorgulandığını da anlatarak, "İnsanların sorgulaması anlaşılabilir bir şey. Fakat yaşam, ilişki ve evlilik koçlarının da belli bir eğitim alması gerekiyor. Bu işi yapmak isteyenlerin eğitim alacakları akademiler yurt içinde ve yurt dışında mevcut. Elbette sadece eğitim yeterli değil, belli bir hayat tecrübesine de sahip olunması gerekiyor" diye konuştu.

"Aile içi iletişimsizlik ilk sırada"

Mermut, evlilikte yaşadıkları sorunları aşmak isteyen çiftlerin de "yaşam koçu" desteğine başvurduklarını, son dönemde sayının giderek arttığını ifade etti.
Gençlerin evlilik konusunda çok ciddi ve ani kararlar alabildiğini belirten Siren Mermut, şu derlendirmelerde bulundu:
"Aile içi iletişimsizlik en çok gelen konu. Çiftler bunun farkında bile değiller. Bize geldiklerinde sohbetler sırasında, bunun açığa çıktığını görüyoruz. Kadının maddi özgürlüğünü elde etmesinden sonra takındığı tavır da önemli sıkıntılara neden oluyor. Maalesef kadın ekonomik gücüne güvenerek, çok daha cesur kararlar alabiliyor. Hele ki genç nesiller, evliliği sadece maddi unsurlarla temellendirdiği için çok kısa sürede evliliklerini bitirebiliyor. Çiftler, birbirlerine karşı açık ve dürüst de değiller. Beklentilerinin farkında değiller, farkında olanlar da karşısındakini o yönde değiştirmeye gayret ediyor."

"İnsanları yönlendirmiyoruz"

Aile yapısının değiştiğine de işaret eden Mermut, "Erkeğin geçmişten gelen egemenliğini çekinerek de olsa bölüştüğünü, kadınların da giderek daha tahammülsüz hale geldiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Siren Mermut, koçluk hizmeti verilirken kişileri yönlendirmediklerine, öneride dahi bulunmadıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Boşanma kararı almaya yakın bir kişinin boşanmaktan başka çaresi yoksa da ben ona 'boşan' demem. İnsanları yönlendirmiyor, yargılamıyor, onlara kendi düşüncelerimizi yorumlayarak söylemiyoruz. Kişilerin hayat mücadelelerinde yanlarında duruyor ve onlara karşılaşacakları sorunları, göremedikleri ayrıntıları güçlü sorular sorarak nedenlerini bulup çıkarmalarını sağlıyoruz."
Avukatların da "koçluk" kavramının önemini anlamaya başladığını belirten Mermut, "Avukatlar, 'Keşke insanlar ayrılık kararı almadan önce size başvursa, bu şekilde boşanmaların çoğu önlenebilir' dediklerini sık sık görüyoruz" diye konuştu.