Evren, Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek

98 yaşında hayatını kaybeden 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren yarın devlet töreniyle toprağa verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)  

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) önceki gece 98 yaşında hayatını kaybeden 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in dosyası Yargıtay’da bekletildiği için devlet töreniyle gömüleceği, vasiyetinde başka bir talep yoksa yarın Ankara’da Devlet Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.

Evren, 2010 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Evren’in askeri rütbeleri de geri alınmıştı. 1917 yılında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde doğan Evren, ilk ve orta öğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir, İstanbul’da sürdürdü. Maltepe Askeri Lisesi’nden mezun olan Evren, 1938’de Kara Harp Okulu’nu, 1949’da Harp Akademisi’ni bitirdi. Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan sonra 7 Mart 1978’de Genelkurmay Başkanlığı’na atanan Evren, bu görevi sırasında 12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askeri darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi ve Devlet Başkanlığı’nı da üstlendi. Evren, MGK Başkanı imzasıyla yayımladığı bildiride, devletin başlıca organlarının işlemez duruma getirildiğini, siyasal partilerin kısır çekişmeler içinde bulunduğunu, ülkenin savaş eşiğine getirildiğini savunarak, TBMM’yi ve hükümeti feshetti. Evren, 9 Kasım 1989’da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldı. 

Anayasa değişikliğinin ardından yargılandı 

12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa değişikliğinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2011’de Evren ve hayatta kalan tek MGK üyesi Tahsin Şahinkaya hakkında hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Evren ve Şahinkaya, 21 Aralık 1979’da dönemin başbakanına verdikleri muhtırayla Anayasa’yı ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri, 12 Eylül 1980’de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM’yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri gerekçesiyle ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezalar, müebbet hapis cezasına çevrildi. Evren ve Şahinkaya hakkında ‘askeri rütbelerin sökülmesini’ içeren Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesinin uygulanmasına da karar verildi. Kenan Evren’in, dosyası Yargıtay’da bekletildiği için devlet töreniyle gömüleceği, vasiyetinde başka bir talep yoksa Ankara’da Devlet Mezarlığı’na toprağa verileceği öğrenildi. 

 ‘Devlet töreni düzenlenmesin’

 İnsan Hakları Savunucuları Derneği (İHSD) Genel Başkanı Ali Akbaş, yaşamını yitiren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için devlet töreni düzenlenmemesini istediklerini bildirdi. Akbaş, hukuk devletinin, darbeleri, insan hakları ihlallerini kim ve ne adına olursa olsun kabul edemeyeceğini söyledi. Evren’in darbe yaparak, makamını yasa dışı yollarla ele geçirdiğinin mahkeme kararıyla tescil edildiğini ifade eden Akbaş, “Yargılanma aşamasında dahi, ‘bugün olsa yine darbe yapardım’ diyerek halkın özgür iradesini hiçe sayan ve suç olan darbecilik fiilini öven Kenan Evren’e devlet töreninin yapılması, darbeleri ve devletin makamlarını yasa dışı yollarla ele geçirmeyi meşru bir davranış olarak gösterecektir. Evren için devlet töreni yapılması, insanlığa, insan haklarına, hukuka ve halkın özgür iradesine saygısızlıktır, darbeyi meşrulaştırmaktır” dedi. Akbaş, vatandaşlara ve resmi erkana cenazeye katılmama çağrısında da bulundu. Yargıtay, henüz cezasını onamadığı için eski Cumhurbaşkanı Evren’in devlet töreniyle gömülmesinin önünde hukuki bir engel bulunmuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir