Faiz artırım sinyali verdi

Avrupa Merkez Bankası, beklentiler dahilinde bu ay faizi sabit tuttu. Trichet, enflasyon için 'güçlü ihtiyat' vurgusu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, enflasyon konusunda "güçlü ihtiyat" kelimesini kullanarak, enflasyon seviyesini dikkatle izlemeye devam edeceklerini bildirdi.

Ekonomistler, Trichet'nin bugünkü açıklamasında, enflasyon konusunda "güçlü ihtiyat" söyleminde bulunmasını, temmuz ayında düzenlenecek toplantıda faiz artırımı yapılacağının bir işareti olarak değerlendiriyor.

Trichet, ECB'nin Frankfurt'ta düzenlenen faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, son verilerin enflasyon üzerinde devam eden yukarı yönlü baskıyı teyit ettiğini belirterek, buna bağlı olarak, "güçlü ihtiyat" durumunun gerekli olduğunu ifade etti.

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranının yükselmesinin özellikle artan petrol ve emtia fiyatlarından kaynaklandığına işaret eden Trichet, enflasyonun ikincil etkilere yol açmamasının önemli olduğunu vurguladı.

Jean-Claude Trichet, orta vadeli enflasyon hedeflerinin yüzde 2'nin altına inmek olduğunu ifade ederek, son altı aydır emtia ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Euro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 2'nin üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Enflasyonu kontrol altına almak ve fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurgulayan Trichet, faiz kararı konusunda Avrupa Merkez Bankasının herhangi bir taahhüdü olmadığını, toplantı öncesindeki şartlara göre karar alınacağını belirtti.

ECB Başkanı Trichet ayrıca, Yunanistan'ın borç sorununa ilişkin, özel sektör kreditörlerinin yalnızca gönüllülük temelinde katkı sağlayabileceğini vurgulayarak, "Yunanistan'a yardıma gönüllü olmayan tüm katılımlarda, kendimizi sürecin dışında tutacağız" dedi.

Trichet, Avrupa Merkez Bankası olarak Yunanistan'ın borç sorununa karşı duruşlarının açık olduğunu, yeniden yapılandırma taraftarı olmadıklarına, sorunu çözmek için temerrüte benzeyen her türlü çözüme karşı olduklarına dikkat çekti.

Enflasyon ve büyüme beklentisi yukarı yönlü revize edildi

Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi için yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 2,3'ten yüzde 2,6'ya yükseltti, gelecek yıl içinse yüzde 1,7 olarak korudu.

Banka ayrıca, Euro Bölgesi büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 1,7'den yüzde 1,9 çıkarırken, 2012 yılı için büyüme beklentisini yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye çekti.

Frankfurt'ta bugün düzenlenen toplantıda yüzde 1,25 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmeyen ECB, nisan ayında artan enflasyonla mücadele için mayıs 2009'dan bu yana yüzde 1 olan gösterge faiz oranını ilk kez 25 baz puan yükselterek yüzde 1,25'e çıkarmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir