Farkındalığın en yüksek olduğu kavram 'risk'

SPK'nın "Sermaye Piyasaları Bilgi ve Farkındalık Araştırması"nda farkındalık düzeyi en yüksek kavram "'risk" oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yürütülen "Sermaye Piyasaları Bilgi ve Farkındalık Araştırması"nda farkındalık düzeyi en yüksek kavram "'risk" oldu.
"Sermaye Piyasaları Bilgi ve Farkındalık Araştırması"ndan derlenen bilgilere göre, kurum tarafından 2011 yılında üniversite öğrencileri ve ev hanımlarına yönelik düzenlenen seminerler ile eş zamanlı olarak "Sermaye Piyasaları Bilgi ve Farkındalık Araştırması" gerçekleştirildi.
Araştırmada, yatırımcıların ve sermaye piyasasıyla ilgili diğer tüm kesimlerin mevzuat ve uygulamalar konusunda bilgi ihtiyaçlarının karşılanması ve bilgi edinmede karşılaştıkları güçlüklerin tespiti ve giderilmesinin SPK için önemli olduğu vurgulandı. Sermaye piyasasında fon arzının sağlanabilmesi amacıyla toplumda sermaye piyasası kültürünün oluşması, sermaye piyasalarında güvenin ve farkındalığın artırılması için uygun iletişim kanalları aracılığıyla bilgilendirme yapılması ve farkındalığı artırıcı tedbirlerin alınmasına dair çalışmalar yapıldığı da kaydedildi.
25 üniversiteden 3 bin 625 öğrenciye soruldu
Üniversite öğrencilerine ve kadınlara yönelik sermaye piyasaları konusundaki eğitim seminerlerinde Finansal Eğitim Ulusal Stratejisinin hazırlık çalışmalarına katkıda bulunmak üzere, bu iki hedef kitlenin farkındalık düzeylerini ve ihtiyaçlarını tespit eden anketlerin düzenlediğinin aktarıldığı araştırmada, 25 üniversiteden 3 bin 625 öğrenciye 6 konu başlığı altında sorulan sorularla şu sonuçlara ulaşıldığı belirtildi:
Bilgi seviyesinin en düşük olduğu konu 'tedrici tasfiye'
"Sermaye piyasalarına yönelik kavramlar hakkında bilgi ve farkındalık düzeyini ölçmek üzere sorulan 59 kavram arasında farkındalığın en yüksek olduğu kavram 'risk' oldu. Üniversite öğrencilerinin en az yüzde 98'i 'risk' diye bir kavramı bilirken, yüzde 74'ü de risk hakkında kendini bilgili olduğunu kabul etti. Borsa ve şirketlere yönelik kavramlar teknikleştikçe, farkındalık ve bilgi seviyesi düşerken, farkındalığın (yüzde 46) ve bilgi seviyesinin (yüzde 7) en düşük olduğu konu ise 'tedrici tasfiye' oldu. 
Farkındalığın en yüksek olduğu finansal araç 'hisse senedi'
Araçlara yönelik bilgi ve farkındalık düzeyini ölçmek üzere sorulan 19 araç arasında, farkındalığın en yüksek olduğu finansal araç 'hisse senedi' olurken, hisse senedi kavramı ile ilgili kendini bilgili hissedenlerin oranı ise yüzde 61 düzeyinde kaldı. Kurumlara yönelik bilgi ve farkındalığı ölçmek üzere sorulan 12 kurum arasında yüzde 96 ile İMKB ilk sırada yer alırken, İMKB'yi yüzde 95 ile SPK takip etti. Bilinirliği en düşük kurum ise yüzde 4 ile 'Değerleme Uzmanları Birliği' oldu. Finansal bilgiye erişimde tercih edilen kaynaklar arasında ise yüzde 72 ile internet birinci sırada yer aldı."
Bu konularda ilginizi çekebilir