FDA trans yağ kararında geç kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’de margarin sektörünün %90’ını oluşturan Ülker, Unilever, Marsa, Turyağ ve Küçükbay gibi Türk sanayisinin önemli şirketlerini bünyesinde barındıran MÜMSAD, FDA’nın Amerika için getirdiği trans yağla ilgili düzenleme önerisini değerlendirdi.

Türkiye’deki margarinlerde trans yağın yıllardan beri bulunmadığını anımsattı. Margarin hakkındaki tüm bilimsel ve akademik çalışmaları yakından takip ettiklerini ve bu bilgiler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül "Sağlık Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz. Bu adımla beraber hazır gıdalar hakkında oluşmuş ön yargıların da yıkılmasını umut ediyoruz" dedi.

Geçtiğimiz hafta FDA’nın margarinden trans yağı çıkarma önerisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin gündemine yeni alındı. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Yurdagül ‘Türk margarin sanayisinin dünya standartlarının ötesinde bir üretim anlayışı olduğunu ve diğer ülkelere örnek olma potansiyeli taşıdığını görüyoruz. Türkiye’de bu konu gündeme gelmeden çok önce üye firmalarımızın kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine dikkat çekmek isterim. MÜMSAD üyesi kuruluşların bu modern teknolojilerle ürettiği margarinlerde trans yağ bulunmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle paketlerinde ‘Trans yağ içermez/yoktur’ logosu yer alır. Medyada yer alan birçok haberin aksine trans yağ asitlerinin yok denecek düzeye inmesi nedeniyle günümüzdeki margarinin sağlıklı insanlar için bir sağlık tehlikesi taşımadığı yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir’ dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir