Fiba, Millenium için izin bekliyor

Özyeğin, odaklanacakları alanlarla ilgili genel müdürün plan oluşturacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Fiba Grubu'nun, merkezi Hollanda'da bulunan Bankası Credit Europe Bank N.V'nin, Millenium Bank A.Ş'nin çoğunluk hisselerinin alımına ilişkin iznin Hollanda'dan çıkmasına çok kısa bir süre kaldığını, ondan sonra Türkiye'den izin bekleyeceklerini bildirdi.

Özyeğin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Özyeğin Üniversitesi arasında "Eğitim, Araştırma ve Geliştirme İşbirliğine İlişkin Mutabakat Anlaşması"nın imzalanacağı tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Millenium Bank ile ilgili sorular üzerine Özyeğin, Hollanda merkezli olan CreditBank Europe'un Türkiye'deki bankanın sahibi olacağını belirterek, "İznin Hollanda'dan çıkmasına çok kısa bir süre kaldı. Ondan sonra Türkiye'den izin bekleyeceğiz. Önce Hollanda'dan iznin çıkması gerekiyor. BDDK'dan izin süreci de bununla beraber gidiyor" şeklinde konuştu.

Bankanın Türkiye'de odaklanacağı alanlara ilişkin bir soru üzerine Özyeğin, şu anda bununla ilgili hiçbir şey söylemek istemediğini belirterek, "Çünkü onu genel müdür tayin edecek. Genel müdür planı oluşturacak, ondan sonra hep beraber oturup tartışacağız" dedi.

Hüsnü Özyeğin, Türkiye'de önümüzdeki dönemde sektördeki konsolidasyonlar sonucu ortaya çıkacak banka şubeleri pazarından pay almak isteyip istemedikleri sorusu üzerine de, her bankada şube formatı bulunduğunu, bireysel bankacılıkta bazılarının 70 metrekare, bazılarının 120 metrekarede faaliyet gösterdiklerini ve içinde verilen servislerin farklı olduğunu söyledi.

Her bankanın şubesinin başka bir bankanın formatına uymayabileceğine işaret eden Özyeğin, şube lokasyonlarının çok iyi olması durumunda formattan biraz taviz verilebileceğini, köşe başında olan bir şubeyle her bankanın ilgilenebileceğini belirtti.

Türkiye'de son dönemlerde bankacılık sektöründeki oligopol yapı (birkaç şirketin piyasaya hakim olması) tartışmalarına ilişkin de Özyeğin, "Türkiye'de bankacılık sektörü eskiden daha oligopolistik durumdaydı. 30 sene öncesine bakarsanız Ziraat ile İş Bankası Türk bankacılık sektörünün yüzde 52'sine sahipti. Şimdi daha yaygın banka pazar payları var" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir