Fırsat dolu üç yıla giriyoruz
Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, Ocak sonunda açıklanacak yeni teşviklerle teknolojide açılacak kapının Türkiye'nin cari açığının azaltılması açısından çok önemli olduğunu söylüyor. Hitay, "Yurtdışındaki bilimadamları, mühendisleri
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özlem Ermiş Beyhan
Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay'a göre Türkiye'nin önünde 15 yıllık atılım yapabilecek bir 3 yıl var. Hitay, Türkiye'nin katma değeri yüksek, teknolojik ürünlerin üretimine geçmesi ile cari açığını kapatabileceğini düşünüyor. Hitay, bu yolda Ocak sonunda açıklanacak teşvikleri çok önemsiyor. Hitay, "Heyecanla Türkiye'de cari açığı düşürecek katma değerli ürünlerin üretilmesine yol açacak teşviklerin açıklanmasını bekliyorum. Bunu çok önemsiyorum. Eğer çok doğru bir şekilde ortaya çıkarılırsa, yatırımlar da başlarsa bu cari açıktan kurtuluş açısından önemli bir adım olur" diyor.
2012 yılında Türkiye'de büyüme yüzde 5'i bulur
Emin Hitay, "Türkiye büyümeye devam edecek. Müthiş bir dinamizm var. Türkiye yüzde 2, 2.5 büyür diyorlar ama ben 4.5, 5 arasında olacağını düşünüyorum" öngörüsünde bulunuyor. Hitay şöyle devam ediyor: "Büyümeyi bile artık dizginleyemiyorsunuz Türkiye'de. Çok genç bir nüfus var, gerçi üretime değil tüketime yönelik bir nüfus yapısı ama.... Avrupa'da 60 yaşındaki adam Iphone'un 4S'i çıkmış, ilgilenmiyor bile ama burada 30 yaşında gençler kıpır kıpır, ne özelliği var onu alayım diyor..."
Hitay bu noktada önemli bir uyarı yapıyor: "Türkiye'nin şimdi yapması gerekenler var. Tüketim arttıkça cari açık da artıyor çünkü. Cari açık ancak orta ve uzun vadeli tedbirlerle azaltılabilir. Türkiye'nin daha yüksek katma değerli ürünlere yönelmesi lazım. Örneğin bugün 20-30 dolara taş toprak olarak sattığımız madenlerimizi işleyerek 3 bin- 4 bin dolara ihraç edebiliriz. İnovasyona önem vermek, bu yolda bir takım stratejilerin kararlaştırılıp yürürlüğe girmesi ile ancak olabilir."
Türk bilimadamları dönecek ortaklık ve işbirlikleri kurulacak
Hitay bu noktada Ocak sonunda açıklanması beklenen yeni teşvik sisteminin kritik öneme sahip olacağını düşünüyor:
"Katma değerli teknolojilerin Türkiye'de üretilebilmesi için bir takım teşvikler olması gerekir. Yatırım kara gelir. Eğer Türkiye'de yatırım yapmak karlıysa o teknolojiye sahip firmalar için tabii ki Türkiye'de yatırım yaparlar. Bence yabancı yatırım teşvikler sonrası gelecek. Türkiye kendi içinde de bu yatırımları yapacak, işbirliklerini oluşturacak. Yurtdışında olan çok değerli mühendislerimiz, bilimadamlarımız var. Onların da Türkiye'ye çekilmesi gerekiyor. Onlar da gelecekler bence. Onların Türk işadamları ve yabancılarla işbirliği ile ortaya çok daha katma değerli ürünler çıkmaya başlayacak. Bu da bizim cari açığımızın azaltılmasına çok büyük katkı sağlayacak."
Teşviklerin yatırıma etkisini, özellikle büyük yabancı yatırımlara etkisini ne zaman görürüz? Hitay bunun hemen olmayacağını düşünüyor: "Bir anda patlama olmaz ama Türkiye doğru teşviklerle kademeli olarak katma değerli ürünlerin üretileceği bir ülke haline gelir. Milyar dolarlık yatırımlardan bahsediyoruz, bu yatırım kararı teşvik açıklanır açıklanmaz olmaz ama firmalar inceler teşvikleri, 2013'ün yatırım bütçesine koyarlar. Bunlar orta dönemde etkisini gösterecek kararlar olacaktır."
Teşvik açıklandıktan sonraki 3 yıl bizim için çok önemli
Hitay teşviklerin Türkiye'nin katma değerli ürünler üreten bir yapıya geçmesi için kapıyı açacağını vurguluyor ve devam ediyor: "Teşvikler açıklandıktan sonra geçecek 3 yıl çok önemli. Türkiye'nin bu 3 yılda 15 yıllık açığını kapatabilecek atılım yapacağına inanıyorum. 2015'te seçimler var yine, bu nedenle önümüzdeki 3 yıl çok önemli. Ustalık dönemini yaşadığını söyleyen bir başbakanımız var. Bu dönemde 15 yıllık gelişme kaydedebiliriz."
Hitay bu noktada Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının tehlikeli olduğunun altını çiziyor. "Bu sürdürülebilir bir enerji politikası değil" diyen Hitay doğalgaz ağırlığının azaltılması gerektini, nükleer enerjinin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. "Rusya vanayı kapatsa ne olacak? İstediğimiz kadar karşı olalım, nükleer santral gerekli, bu enerjiyi kendi içimizde üretmemiz gerek. Bu hızlı büyümeye uygun enerji üretmeniz gerekiyor. Ben de kişisel olarak tedinginim ama artık çok daha güvenli olan üçüncü nesil nükleer enerji santralleri kuruluyor" diyor.
Ciro sıçramaya yapararak büyümeye devam edecek
Peki 2011, Hitay Holding için nasıl geçmiş? "Teknoser bir saha servis şirketinden bir sistem entegratörü olma yolunda ilerliyor. Ciromuz 35 milyon TL'den 58 milyon TL'lere çıkıyor 2011 sonunda. Önümüzdeki yıl için hedefimiz 93 milyon dolar ciro." Hitay Teknoser'deki hızlı büyümenin önümüzdeki birkaç yıl devam edeceğini belirtiyor. "Bir iki yıl daha böyle yüzde 50'lerde büyürüz. Farklı bir kulvara doğru koşuyor Teknoser. Bu da karlılık ve ciroda kendini gösteriyor. 600 kişinin çalıştığı bir şirket haline geldi" diyor. DORinsight ve Napolyon olmak üzere izinli pazarlama ve online araştırma alanlarında da şirketleri olan Hitay, bu şirketlerin artık karlı hale geldiğini vurguluyor.
Yeni işler bana heyecan veriyor birçok fırsat çıkacak
Emin Hitay, "Durağan şeyler beni heyecanlandırmaz, hep yeni işler heyecanlandırır" diyor. Hitay, şirketlerinde değer yaratmaya odaklandıklarını belirterek ekliyor: "Şirketimizin mottosu 'Değer yaratma sanatı'. Bu mottoya uygun işler yapacağız." Önümüzdeki süreçte herkesin gözünü dört açması gerektiğini düşünüyor. "Haberleri iyi okumamız, dünyayı iyi takip etmemiz lazım. Fırsatlar çıkacak önümüzdeki dönemde" diyor. Bu süreçte sıkıntılarla birlikte ortak arayışlarının, şirket satışlarının gündeme geleceğini vurgulayan Hitay, "2012'de şirket satınalma ve birleşmelerinde artış olacak. Nakit pozisyonunuz iyi durumdaysa enteresan fırsatlar çıkabilir.
Her alanda, her iş kolunda önemli fırsatlar yakalanabilir" uyarısında bulunuyor. Hitay Türkiye ekonomisinin yaşadığı gelişme ile şirketlerinin de uluslararası çapta dikkat çektiğinin altını çiziyor: "Türkiye'de bir şirket satılıyorsa yabancılar bakıyor artık, eskiden pek bakılmıyordu." Yabancı şirketlerle ortaklığa girecek olanlara ise şu tavsiyeyi veriyor: "Bu işi profesyonel şekilde yapanlara teslim etsinler, kendileri yapmaya kalkmasınlar. İkincisi iyi bir avukat bulsunlar. Avukat bu işlerde çok önemlidir."
Endonezya'ya yatırım planlıyor
Emin Hitay, 2006 yılında DEİK ile yaptığı bir Endonezya ziyareti sırasında kurduğu ilişkiler sonrasında Endonezya'nın Fahri Konsolosu olmuş. "Doğu'yu biliyoruz ama iş hayatı anlamında baktığınızda orayı mutlaka görmeniz gerekiyor. Hissetmek, koku almak önemli. Dışardan okumakla olmuyor, gidip insanlarını görmek, tanımak, konuşmak lazım" diyor. Aynı zamanda Türk-Endonezya İş Konseyi Başkanı da olan Hitay, "Ben her iş konseyi başkanının o ülkeye bir Türk dizisi götürmesi gerektiğini düşünüyorum. O ülkedeki insanların bize daha sempati ile bakmasını sağlıyor, iş ilişkilerimizi hızlandırıyor" diyor. Hitay, Aşk-ı Memnu'yu Endonezya'ya götürdüğünü ancak çok sansüre uğradığı için pek tutulmadığını, farklı dizilerle bu çalışmayı sürdüreceğini anlatıyor.
Fransızlara verilen sözün süresi bitti, 3 yılın acısını çıkaracağız
Emin Hitay, 2007 yılında ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Planet şirketini Fransa merkezli Ingenico'ya satmıştı. Bu satış anlaşması, Hitay'ın bu alanda 3 yıl herhangi bir faaliyet göstermesini de yasaklıyordu. Süre bitti ve Hitay 2nokta adlı şirketi ile ödeme sistemlerine "hızlı" bir dönüş yapıyor. Hitay yapacaklarını çok ayrıntıya girmeden şöyle anlatıyor: "Yapılanmamız devam ediyor orada. Güzel şeyler yapacağız, güzel hazırlıklar var. Ödeme sistemlerinde 3 senedir durmanın acısını çıkaracağız. Çok önemli bir çıkış planlıyoruz. Yepyeni bir şey getireceğiz. Varolan bir teknolojiyle yenilikçi bir düşünce yapısı ile karlılık, iş yaratacağız."
Üst düzey yöneticiler gidip depocuyla bir konuşsun
2011 yılında sektörde rekabetin çok sertleştiğini anlatan Hitay, burada verimliliğin çok önemli hale geldiğini vurguluyor. Verimlilik ve giderlerin kontrolüne çok önem verdiklerini anlatarak yöneticilere şu tavsiyede bulunuyor: "İş akışları çok önemli. O işleri gerçekten doğru biçimde mi akıyor acaba. Ona mutlaka bakmak lazım. Yanlış konulmuş bir takım kurallar sizin veriminizi düşürebilir. Bunun için üst düzey yöneticilere alt kademelerdeki çalışanları ile konuşmalarını, yani kılcal damarlara inmelerini tavsiye ediyorum. Gidip depocuyla, sahadaki adamla konuşsunlar. Sarayda oturmasınlar. Çok farklı şeyler çıkarabilirler verimlilik adına."
Bu konularda ilginizi çekebilir