Fitch: 4. çeyrekte reytingi yükseltilen banka sayısı arttı

Artışta en büyük pay Türk bankalarının

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Kredi derecelendirme kuruluş Fitch Raitings tarafından yapılan açıklamada 2009'un dördüncü çeyreğinde bankaların notları ve bu notların görünümüne ilişkin olarak alınan kararların çoğunluğunun pozitif yönlü olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada böyle bir durumun en son 2007'nin üçüncü çeyreğinde yaşandığı hatırlatıldı.

Bununla birlikte pozitif değişim sayısındaki artışın önemli ölçüde Türkiye'nin notunun artırılmasına bağlı olarak Türk Bankalarının notlarının yükseltilmesinin etkili olduğu ifade edildi. Fitch'in açıklamasına göre bankalara ilşkin pozitif kararların oranı 2009 4. çeyrekte yüzde 54'e yükseldi. Bu oran 2009'un üçüncü çeyreğinde yüzde 24 seviyesindeydi.

Fitch yılın dördüncü çeyreğinde bankaların not ve görünümlerine ilişkin olarak alınan 126 karardan 68'inin pozitif yönlü olduğunu ve bu dönemde 19 bankanın notunun yükseltildiğini duyurdu. Bir önceki çeyrekte 7 bankanın notu artmıştı.

Öte yandan kredi notuna ilişkin pozitif kararların yarısına yakının Türk bankalarına ait olduğu belirtildi.

Fitch'in finansal kuruluşlar derecelendirme bölümünün başkaı Gerry Rawciffe, "önde gelen ekonomilerde yaşanan toparlanmaya karşın Fitch, bankacılık sektörünün baskı altında kalmaya devam etmesini bekliyor." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir