Fitch, Yunanistan'ın notunu indirdi

Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına indirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına indirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Yunanistan'ın "BBB-" olan kredi notunun bir basamak indirilerek "BB " yapıldığı bildirildi. Notlara ilişkin görünüm ise "negatif" olarak belirlendi. 

Kuruluş, Yunanistan'ın ekonomik ve mali performansının birçok açıdan beklentileri aştığını, buna karşılık ülkenin ağır kamu borç yükünün, mali ödeme gücünü dış şoklara açık hale getirdiğini bildirdi.

Fitch, negatif görünümün ise kamu borcunun sürdürülebilirliğinin kırılganlığına işaret ettiğini ifade etti.

Yunanistan Maliye Bakanlığı, Fitch'in kredi notunu düşürmesini değerlendirirken, ülkenin mali konsolidasyonu sağlamaya, reformları uygulamaya çalıştığı bir ortamda düşüşün haklı bulunamayacağını belirtti. 

Diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Standard and Poor's da olası not indirimi konusunda Yunanistan'ı uyarmıştı.

Ağır borç yükü altındaki Yunanistan, çöküşten kurtulabilmek için Avrupa ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 110 milyar avroluk üç yıllık kredi aldı. Krediyi güvence altına alabilmek için hükümet tasarruf önlemlerini devreye soktu. Buna göre, maaşlar azaltıldı, vergiler yükseltildi, emeklilik yaşı yukarı çekildi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir