Foreks'te yeni dönem başlıyor

31 Ağustos'tan itibaren müşteri teminatları Türkiye'de tutulacak. Bankalar, aracı kurumlara hesap açılmasına aracılık ve işlemlerin tanıtımı ile sınırlı olarak acentelik hizmeti verebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Foreks piyasalarına ilişkin düzenlemenin son hali, dün yapılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) toplantısında kabul edilerek, 31 Ağustos 2011'de yürürlüğe girmek üzere yayıma gönderildi.

SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara ilişkin Tebliğ"e ilişkin SPK İstanbul Temsilciliğinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Tebliğe göre, yetkili aracılar, sadece aracı kurumları kapsayan "piyasa yapıcıları", sadece aracı kurumları kapsayan "işlem aracıları", aracı kurumları ve piyasa yapıcı aracı kurumun temsilcisi veya aracısı olan vadeli işlem anonim şirketlerini (VİAŞ) kapsayan "tanıtım aracıları"ndan oluşacak.

Müşteri teminatları yurt içi kurumlarda tutulacak. Bankalar, aracı kurumlara hesap açılmasına aracılık ve işlemlerin tanıtımı ile sınırlı olarak acentelik hizmeti verebilecek.

Yetkili kuruluşlar, Kurul tarafından belirlenen sermaye, risk yönetimi, kalite kontrol, bilgi işlem, belge kayıt, reklam-tanıtım ve raporlama kurallarına uyacak. 31 Ağustos 2011'den itibaren yetkisiz işlemler, Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet anlamına gelecek.

Bu işlemleri yapmak isteyen aracı kurum ve VİAŞ'lar, Kuruldan yetki belgesi aldıktan sonra işlemlerine başlayabilecek. Ancak halen piyasa yapıcılığı yapan aracı kurumlar, Kurulca yetkilendirilmek üzere 31 Ağustos 2011'den itibaren en geç 2 hafta içerisinde Kurula başvurmaları şartıyla işlemlerine devam edebilecek.

Yurt içindeki piyasa yapıcısı diğer tüm kurumlar ile yurt dışındaki bir kuruluşun işlem aracısı veya tanıtım aracısı olan tüm kurumların 31 Ağustos 2011'e kadar tüm müşteri hesaplarını tasfiye ederek, işlemlerini durdurması gerekiyor. Bunu yapmamaları halinde kurumlar, 1 Eylül 2011'den itibaren suçlu duruma düşecek.

Tavsiyeler

Akgiray, şu anda, denetim dışı, yüksek hacimli ve internet üzerinden girilen tezgah üstü bir piyasa olan foreks piyasasında yatırımcıları koruyan merci bulunmadığını, müşteri teminatlarının yurt dışı kurumlarda tutulduğunu dile getirerek, 25 Şubat 2011'de 6111 sayılı kanun ile foreks piyasalarını düzenleme yetkisinin Kurula verildiğini belirtti.

Düzenleyici otoriteler, bankalar, aracı kurumlar ve diğer piyasa oyuncuları ile görüşmeler ve çalışmalar sonucunda Kurul uzmanları tarafından düzenleme taslağının hazırlandığını anlatan Akgiray, düzenlemenin son halinin dün kurul toplantısında kabul edildiğini ve 31 Ağustos 2011'de yürürlüğe girmek üzere yayıma gönderildiğini bildirdi.

Akgiray, tebliğin, tüm foreks işlemleri borsalara geçebilecek şekilde yazıldığını kaydederek, işlemlerin 7 gün 24 saat olması durumunda yurt dışından, özellikle Körfez bölgesinden Türkiye'ye iş gelebileceğini söyledi.

Foreks ticaretinin yüksek riskler içerdiğine ve bilgili olmayanların bu piyasaya girmemesi gerektiğine işaret eden Akgiray, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kısa sürede yüksek kar beklentisi, çok yüksek riskleri de beraberinde getirir. Bu işlemler, esas olarak risk yönetimi ve korunma amaçlarıyla yapılmalıdır. Spekülatif pozisyonların doğuracağı yüksek risk, iyi anlaşılmalıdır. Çalışacağınız kurumun SPK'dan yetkili olduğundan ve yasal düzenlemelere uyduğundan emin olunmalıdır. İşlem maliyetleri bazen görünen tüm karı ortadan kaldıracağından maliyetler konusunda detaylı bilgi sahibi olmak önemlidir."

Bankalardan beklentilerini, "bu piyasaya likidite sağlayıcı ve piyasa yapıcısı aracı kuruluşlara fiyat sağlayıcı olması" şeklinde açıklayan Akgiray, soruları yanıtlarken, bankaların artık foreks işlemlerde aracılık yapamayacağını söyledi.

Akgiray, düzenlemeye sermaye şartı açısından uyan 50 aracı kurum bulunduğunu kaydederek, sermaye yeterlilik miktarının 8,5 milyon lira olduğunu bildirdi.

Spor hisseleri inceleniyor

Vedat Akgiray, devam eden soruşturma kapsamında, SPK'nın kulüp hisselerine yönelik özel bir soruşturma yürütüp yürütmediğine ilişkin soru üzerine de şöyle dedi:

"Kesinlikle yürütüyor. Kamunun ulaşabildiği her mecrada çıkan, sermaye piyasalarını ilgilendiren her türlü bilgiyi takip etmek, bizim sorumluluğumuz dahilinde. Futboldaki bu sıkıntılı durumla ilgili çok haber çıkıyor gazetelerde. Onların her biri bizim için merak kaynağı ve inceleme sebebi. Dolayısıyla geçmiş fiyat hareketlerini, son fiyat hareketlerini, kim alıyor, kim satıyor hepsini Sermaye Piyasası Kurulu yakından izliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir