”Fransa'yla ticareti 15 milyar €'ya çıkarmayı hedefliyoruz”

Bakan Tüzmen, son 2 senede ticaret hacminde yüzde 70'lik bir artışın başarıldığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Fransa ile dış ticareti 15 milyar euroya çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "bunu rahatlıkla yapabilecek durumdayız" şeklinde konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Fransa Dış Ticaret Bakanı Anne-Marie Idrac'in de katılımıyla bir çalışma kahvaltısı düzenlendi.

Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve kültürel hayatında önemli rol oynadığını kaydederek, bazen Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki yaklaşımlarını anlamakta ve anlatmakta zorluk çekseler de iki ülke ilişkilerinin iyi durumda olduğunu söyledi.

"Fransa ile dış ticaretimizi 15 milyar euroya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu rahatlıkla yapabilecek durumdayız" diyen Tüzmen, son 2 senede ticaret hacminde yüzde 70'lik bir artışın başarıldığını kaydetti.

Aynı zamanda önemli bir ithalatçı ülke olan Fransa'nın ithalatında Türkiye'nin yüzde birden fazla pay almasını istediklerini ifade eden Tüzmen, Türkiye'nin bunu başaracak güçte olduğunu belirtti.

Tüzmen, iki ülke bölgeleri arasındaki işbirliğinin önemine de işaret ederek, Mersin'i bir güneş enerjisi, lojistik ve yüksek teknoloji merkezi haline getirmek istediklerini, Fransa'dan Türkiye'ye daha fazla yatırım gelmesi için Toulouse'a bir heyetle gezi düzenlemeyi düşündüğünü bildirdi.

Ekonomik işbirliği ruhunun iki ülke ilişkilerinin özüne yerleşmiş olduğunu söyleyen Tüzmen, "tarihin bize sunduğu AB fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz. Fransa'nın desteğiyle bunu çok iyi bir noktaya getirebiliriz" dedi.

Bakan Tüzmen, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayarak, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin olumsuz görüşleri konusundaki bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Fransa ve Türkiye halkının birbirini çok sevdiğini ve kültürel bağlarının çok güçlü olduğunu kendim gördüm. Bu uzun süren bir aşk hikayesi. Görüyorsunuz, hala yakışıklı, genciz ve çok çalışkanız. Etraf da bizi izlediği için bu işe bir ad koyalım dedik. 2003'te nişanlandık. Evlilik tarihi belli değil. Bizim aile kalabalık ve biraz geliri düşük. Ancak genç, yakışıklı ve çalışkan olduğumuz için bu konuda bence puan toplamaya devam ediyoruz."