Frig Vadisi, 'yavaşlık' ile Kapadokya'ya rakip olacak
Kalkınmasını turizm ve yerel değerler üzerine kuran Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi, 'yavaş şehir' olmak için harekete geçti.
Bu süreçteki eksikliklerini 2 yıl içerisinde tamamlayarak Türkiye'deki yavaş şehirler arasına katılmak isteyen Seyitgazi, Frig Vadisi'nin potansiyelinden yararlanarak turizmde Kapadokya'ya rakip olmayı hedefliyor.
Dilek TOP
[PAGE]
ESKİŞEHİR - Eskişehir Seyitgazi ilçesi 'Yavaş Şehir' (Cittaslow) olacak. Anadolu Üniversitesi, Seyitgazi Belediyesi, kaymakamlık ve yerel halkın da desteği ile 2011 yılı başından bu yana üzerinde çalışılan ve 15 Haziran 2012 itibariyle olur alan Sakin Şehir Projesi'ndeki diğer eksikliklerin 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Sakin Şehir'ler kapsamında Perşembe, Kaş, Vize, Yalvaç, Gevaş ile beraber sürece katılan Seyitgazi'nin ekonomik kalkınması turizm ve yerel değerlere bağlı olarak planlanacak.
Frig Vadisi olarak adlandırılan bu bölgenin Kapadokya'ya rakip olması hedefleniyor. Seyitgazi Belediye Başkanı Adnan Yalçın Şen, Frig Vadisi'nin giriş kapısında yer alan ve 400 kilometrelik Frig Vadisi Yürüyüş Yolu'nun 107 km'lik alanını kapsayan Seyitgaz'nin Frigler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'dan kalma tarihi eserleriyle turizmde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bölge üzerinde 46 tane kültür taşı bulunuyor. Yeraltı ise üzerinden daha zengin. Böyle zengin bir bölgenin tanıtılması gerektiği için Cittaslow projesine katılmaya karar verdik" diye konuştu.
Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Kozak ve Turizm Meslek Yüksek Okulu öncülüğünde ortak çalışma yürüttükleri bilgisini veren Şen, "Cittaslow Türkiye temsilciliğini yapan Seferihisar Belediyesi'ne şansımız var ki son müracaatçı olarak başvurduk. Daha sonra Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve koordinasyon ekibi bölgeyi incelemeye geldi ve çok beğendiler. Önümüze bu süreçte yapılması gerekenleri içeren bir harita çıkardılar. Seyitgazi'nin buna değeceğini ancak yapılması gerekenlerin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, kontrollerin devam edeceğini ifade ettiler. Biz ne kadar üretken olursak o kadar başarılı olacağız ve bu konuda kararlıyız. İlerleyen süreçlerde, Sakin Şehir hareketi üniversiteden çıkarak tamamen belediye inisiyatifinde yürüyecek gibi görünüyor. Tabi üniversiteden bilgi ve destek almaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı. Çalışmaların iki yıllık bir süreçte tamamlanacağını aktaran Şen, "Cittaslow süreci hiç bitmeyerek. Seyitgazi'nin kendisini sürekli yenilmesi gerekiyor.
Eskişehir'deki belediyelerimiz çok önemli çalışmalara imza atıyor. Günü birlik dahil 1 milyon turistten bahsediliyor. Ancak kültür turizminin altının doldurulması gerekiyor. Biz bunun alternatifiyiz. Seyitgazi, Han gibi Frig Vadisi sınırları içerisinde olan bu ilçeler Eskişehir'in kültür turizmi açısından altını doldurmalı. Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya valilerimizin oluşturduğu FRİGKÜM adında bir birliğimiz var. Kamuoyu buradaki çalışmalardan haberdar edilerek, Frig Vadisi'ne ilgi duyan ve vadi içerisinde yaşayan sivil toplum örgütleri ile yerel yönetimler çalışmaların içinde mutlaka olmalı. Bunlar yapıldığı takdirde önümüzdeki 5 yıllık süreçte Frig Vadisi'nin Kapadokya'ya ciddi bir alternatif olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
[PAGE][PAGE]