G20 Liderler Zirvesi'nde 'yenilikçi kalkınma' vurgusu

Çin'deki G20 Liderler Zirvesi'nde "yenlikçi kalkınma" vurgusu yapıldı. Zirvede, "küresel ticaret ve yatırımın canlandırılması" kararı alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde, "küresel ticaret ve yatırımın canlandırılması" kararı alındı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, zirvenin kapanış oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, zirvede görüşülen konular ve alınan kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Dünya ekonomisindeki toparlanma gücünün zayıf olduğunu" söyleyen Şi, istikrarlı ve barışçıl uluslararası ortamı korumanın gereğine işaret etti.

Şi, "Kısa vadeli riskleri önlemek gerektiği gibi uzun ve orta vadeli potansiyelin de ortaya çıkarılması gerekiyor." diye konuştu.

Çin Devlet Başkanı, küresel ekonominin güçlü bir raya oturması için G20 ülkeleri olarak özgüvenli olduklarını belirterek, yapısal reformların hızlandırılacağını ve küresel ekonomik ve finansal yönetimin artırılacağını vurguladı.

Yenilikçi kalkınma modeline dönüşüm

Vergi kaçakçılığı ile mücadeleyi ve küresel enerji yönetimini artırarak uluslararası yatırım ve ticareti canlandırma kararı aldıklarının altını çizen Şi, "G20 ülkeleri, kriz müdahale mekanizmasının, uzun vadeli yönetim mekanizmasına dönüştürülmesinin gerekliliğini daha iyi kavradı." ifadesini kullandı.

Şi, "G20'nin, küresel ekonomik büyümeye ivme kazandırmak için yenilikçi kalkınma modeline dönüşümü uygulamaya kararlı olduğu" vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Çin'deki G20 Liderler Zirvesi'nin ana temasını "yenilikçi, canlandırılmış, bağlantılı ve kapsayıcı dünya ekonomisi" başlıkları oluşturdu. Zirveye dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip G20 ülkeleriyle, ev sahibi Çin'in davet ettiği Çad, Mısır, Kazakistan, Laos, Senegal, Singapur, İspanya ve Tayland da katıldı.


Erdoğan: Batı'nın sığınmacı sorunundaki ırkçı tavrı utanç vericiErdoğan: Batı'nın sığınmacı sorunundaki ırkçı tavrı utanç verici

 

G20'nin sonuç bildirgesi

G20 Liderler Zirvesi sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgeye göre; yapısal reformların, G20'nin sürdürülebilir, güçlü ve dengeli ekonomik büyüme hedefi için hayati önemde olduğu belirtilen bildirgede, öncelikli yapısal reform başlıkları, dokuz madde halinde şöyle sıralandı:

1-Uluslararası ticaret ve yatırımın canlandırılması
2-İstihdam reformlarını teşvik ederken, eğitim ve becerilerden yararlanma
3-İnovasyonu teşvik
4-Altyapının iyileştirilmesi
5-Finansal reformların desteklenmesi
6-Rekabetin desteklenmesi ve ticaret ortamının iyileştirilmesi
7-Finans sisteminin iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi
8-Çevresel sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi
9-Kapsayıcı kalkınmanın desteklenmesi


Yüenin SDR paketine alınması

Talep fazlası çelik üretimi konusuna değinilen bildirgede, ilgili meselenin küresel bir problem olduğunun altı çizilirken, meselenin tüm tarafların yer alacağı kapsamlı bir istişare süreci ile ele alınması gerektiği ifade edildi. Dünya Ekonomik Forumunun çabaları ile hazırlanan ilerleme raporunun, 2017'de yapılacak G20 ülkelerinden ilgili bakanlıklara teslim edilmesinin beklendiği aktarıldı.

Çin para birimi yüenin Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından özel çekme hakkı (SDR) sepetine alınmasına ilişkin, SDR hakkında daha geniş kapsamlı finansal ve istatistiksel değerlendirmelerin yapılması çağrısında bulunuldu.

Brexit

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının (Brexit), küresel ekonomiye belirsizlikler getirdiğine işaret edilirken, G20 ülkelerinin Brexit'in dünyada yol açacağı ekonomik ve finansal sonuçlara etkin bir şekilde hazırlandığının altı çizildi. Bildirgede, "G20, İngiltere'nin gelecekte Avrupa Birliği'nin yakın bir ortağı olmasını umuyor." ifadesi yer aldı.

Küresel terörle mücadele

Terörle ortak mücadele vurgusu yapılan bildirgede, terörün nerede meydana gelirse gelsin, finansman kaynağı, teknik altyapısı gibi unsurların tecrit altına alınacağı belirtildi. Diğer yandan terörle mücadelede tüm ülkelere, aralarında bilgi paylaşımı, teröristlerin mal varlıklarını dondurma ve gerekli cezaları uygulama gibi konularda verdikleri sözleri hayata geçirmeleri gerektiği vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir