GAP Eylem Planı ve kültürel etkinlikler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

GAP Eylem Planı, Başbakan tarafından geniş katılımla Diyarbakır'da açıklanmıştı. Planla ile ilgili olarak basını ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere kitapçık dağıtılmıştı. O kitapçığın önsözü yine Başbakan'a aitti. Önsözde ve girişte dikkatimi çeken iki kısmı sizinle paylaşmak istiyorum. Başbakan'a ait  metinde şu ifadeler var: "Geçmiş dönemdeki istikrarsız uygulamalar maalesef başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere bölgelerimiz arasındaki gelişmişlik farkının azaltılmasına istenen düzeyde etki edememiştir. Bölgesel kalkınmaya yönelik özel uygulamaların eksikliği, bölgelerde insan kaynakları ve teknik kurumsal altyapı yetersizliği, finansman sorunları ve kararlı siyasi iradenin olmayışı bu durumu ortaya çıkaran en önemli faktörler olmuştur..." Girişte yer alan ifade ise "Ülke genelinde insan gücü ve doğal kaynakların kalkınma hedefleri doğrultusunda bir araya getirilmesi, toplumun tüm kesimlerinin hizmetine sunulması" hakkındaydı.

GAP Eylem Planı ana başlıklarından olan "Sosyal gelişmenin sağlanması" maddesinin alt başlığında yer alan "kültür-sanat-spor" maddesi çerçevesinde etkinlikler organize ediliyor. Bunların başında konser organizasyonları geliyor. Bu konserlerden ikisine katılma fırsatım oldu. Ama çok da mutlu olduğumu söyleyemem, çünkü etkinliklerin amacına hizmet etmediğini düşündüm.

Konsere girişler davetiye ile... Konser düzenlenen alan, yoğun katılımlara müsait değil. Bunun yanı sıra ben özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan, dar gelirli ve Diyarbakır'ın yerlisi ailelerin bu konserlere ve aktivitelere davet edilmelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Özellikle ekonomik sorunlar nedeni ile sosyal yaşama ayak uyduramayan gençlerin katılımını sağlamak gerek.

Gittiğim iki konserde ve kent içerisinde şahit olduğum birkaç durum şu: Konserlere katılımcılar genelde  tayinci memurlar ya da tayinci memurların davetiye verdikleri tanıdıkları.... GAP Eylem Planı'ndaki hedef bu değil ki. Burada Diyarbakır'ın sorunları ile yılarca mücadele etmiş ve yaşananlardan dolayı gerçek anlamda her şeyden uzaklaşmış Diyarbakırlılar'ın ön planda tutulması gerekmiyor muydu? Konser davetlerinin muhtarlar aracılığı ile bu ailelere dağıtılması daha doğru olmaz mı? Muhtarların da bunu gerçek anlamda hedefine uygun ailelere ve gençlere ulaştırması gerek.

Öncelikli olarak, bakış açısı çok önemli. Birkaç konserdir davetiye gelmiyor. Kendi adıma gelmemesi mutluluk verici. Çünkü bana verilecek davetiyeden bahsettiğim şartları taşıyan birilerinin yararlanmasını, bu aktivitelere onun katılmasını isterim. Ancak durum ne yazık ki böyle değil. Ben gerçekten o konserlere gittiğimde huzurlu olmuyorum. O konserlere katılan sevgili tayincilerden de şunu rica ediyorum; lütfen bu aktivitelere bizden daha çok ihtiyacı olanlara fırsat verelim. Bu bilinci tanıyalım. Biz bunları her yerde, her fırsatta yaşayabiliriz. Artık geçmişte yapılan istikrarsız uygulamalara son verilsin ve "Toplumun tüm kesimlerinin hizmetine sunulması" söylemi de yerini bulsun.