Garanti milli takımın bir oyuncusu

BBVA ile güçbirliğinin önemine vurgu yapan Şahenk, "2.1 milyar dolarla Garanti Bankası'nı daha da büyüteceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İspanya'nın ikinci büyük bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Garanti Bankası'nın yüzde 24.9'luk payını 5.84 milyar dolara satın aldı. Varılan hissedarlar anlaşmasına göre Doğuş, Garanti'nin başlıca hissedarı olmayı sürdürecek, Doğuş ve BBVA da bankada eşit bir paya sahip olacak.

Hisse devrini değerlendiren Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk

Türkiye'nin bölgesel bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini belirterek şöyle konuştu: "Garanti de bu milli takımın bir oyuncusu. Biz de kendimize düşen görevi en iyi şekilde yapacağız. Onlar çok mutlulular, biz de çok mutluyuz. 2005 yılında bize inanarak GE de çok mutlu. Garanti Bankası uluslararası platformda koşacak bir hale geldi, amacımız Türkiye'nin ismini oralarda da duyurabilmek.

Biz Romanya, Rusya gibi yerlerde büyümeye başladık. Romanya'da çok daha hızlı büyümeye başladık. Bu teknolojinin, pazarlamanın, kendine olan güvenin göstergesidir. BBVA'nın da haritasına bakınca tek yatırım boşluğu olan bölge bizim olduğumuz bölge. Garanti bu boşluğu doldurmuştur. Biz de böyle bir ortak istiyorduk. Verilen paraya da bakınca Garanti Bankası'nın çok büyümesi gerekiyor, çok daha büyük bilançosu olması gerekiyor.

2.1 milyar dolarla Garanti Bankası'nı büyüteceğiz. Bankacılıkta halen birleşmelerin olması gerektiğini düşünüyorum. Gerekirse buralarda ortak olarak destek olacağız. Enerjide güzel şeyler yapmak istiyoruz. Buralarda parayı en iyi şekilde değerlendireceğiz.

Doğuş ve BBVA eşit hisseyle yer alacaklar

Bu arada Garanti Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Doğuş Holding A.Ş'nin, Avrupa'nın "önde gelen" bankacılık gruplarından ve İspanya'nın ''en büyük'' ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA) ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin hisselerinin bir kısmının satın alınması konusunda anlaşmaya vardığı vurgulandı.

BBVA'nın, 1 Kasım 2010 tarihinde imzalanan hisse devir sözleşmesine göre, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,2902'sine denk gelen toplam 264 milyon 188 bin 400 nominal TL tutarındaki hisseyi, 2 milyar 62 milyon dolar karşılığında satın alacağı yinelenen açıklamada, BBVA'nın ayrıca, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,60'ına tekabül eden 781 milyon 200 bin nominal TL tutarındaki hisseyi satın almak üzere General Electric ile de anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Düzenleyici kuruluşların onayından sonra eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek hisse devir işlemlerini takiben, Doğuş Grubu ve BBVA, Garanti Bankası'nda yüzde 24,8902'lik hisseleriyle eşit olarak yer alacaklar.

Şahenk ve Özen görevlerine devam edecek

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen ise bankanın Genel Müdürü olarak görev yapmayı sürdürecek.

Ortaklığın ilk 5 yılında, eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek. Garanti Bankası'nın Yönetim Kurulu'nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu'nda 9. üye olarak yer alacak. 6. yıldan itibaren BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş Holding'den alma hakkına sahip olacak.

BBVA söz konusu yüzde 1'lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15'in altına inmediği sürece, Yönetim Kurulu'nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş Holding tarafından önerilecek, Genel Müdür'ün mutabakatla belirlenmesine devam edilecek. Sermaye artırımı, temettü dağıtımı, bütçe ve iş planlarının onaylanması gibi hususlar dahil olmak üzere bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar, Doğuş Grubu'nun mutabakatıyla alınacak.

Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, Doğuş Holding ve BBVA'nın, Garanti Bankası'nda ortaklık için anlaşmalarına ilişkin, ''BBVA ile güçbirliğimiz, küresel finans sisteminin ekonomik krizin yaralarını iyileştirmeye çalıştığı bir süreçte, ülkemize önemli bir sermaye girdisi de sağlayacak'' değerlendirmesini yaptı.

BBVA kimdir?

- 2009 geliri: 20.6 milyar Euro

-2009 kârı: 4.2 milyar Euro

-Toplam varlıkları: 535 milyar Euro

-Çalışan sayısı: 103 bin 720

-Merkezi: İspanya Bilbao

Kuruluşu 1999 yılında BBV ile Argentaria'nın birleşmesine dayanıyor.

 Garanti'den 2.6 milyar lira kar

 

Bu konularda ilginizi çekebilir