GDO'lu bebek maması Meclis'te

CHP'li Tanrıkulu, geçen hafta bir bebek mamasında GDO tespit edildiği iddilarına ilişkin soruyu Tarım Bakanı Mehdi Eker'e sordu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e “Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları sütlü tahıl karışımı bir bebek maması markasının ürünlerinde inceleme sırasında GDO tespit edildiği iddiası doğru mu?” diye sordu. 

Tanrıkulu, Bakan Eker’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltti: 

“-Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları Sütlü Tahıl Karışımı bir bebek maması markasının ürünlerinde inceleme sırasında GDO tespit edildiği iddiası doğru mudur? 
-İddia doğru ise, GDO'nun varlığından emin olmak için Ankara Kontrol Laboratuvarı'na gönderilen ürünlere ait şahit numunelerinin Ankara Kontrol Laboratuvarı'nda yapılan analizlerinde de ürünlerin GDO içerdiği kesinleşmiş midir? 
-Bunun üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ürünlerin piyasadan toplatılması için 80 ilin valiliklerine yazı göndermiş midir? 
-GDO’lu bebek mamaları Türkiye genelinde toplatılmış mıdır? Toplatılmışsa kaç kutu GDO’lu bebek maması toplatılmıştır? 
-Türkiye’de Ankara Kontrol Laboratuvarı'nda yapılan analizlerinde GDO’lu olduğu tespit edilen Sütlü Tahıl Karışımı bebek markasına ait bebek mamalarından Türkiye genelinde kaç adet satılmıştır? 
-GDO’lu ürünleri ithal eden firma sorumluları hakkında gerekli yasal soruşturmalar başlatılmış mıdır? 
-30 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde satılmak üzere piyasalara dağıtılacak veya dağıtılmış GDO’lu bebek mamalarının miktarı nedir? 
-Tam da GDO’lu bebek mamalarının ithal edilmelerine izin verildiği ve Türkiye’de satıldığı gerçeğinin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra 29 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de GDO yönetmeliğinde değişiklik yapılarak tüm gıda maddelerinde bebek mamaları da dahil olmak üzere GDO kullanımının serbest hale getirilmesinin gerekçesi nedir? 
-Bu ürünlerin bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına en vahimi de lösemi hastalığına yol açacağı bilinmesine rağmen bebeklerin sağlıklarının hiçe sayılarak Türkiye’de yönetmelik değişikliğiyle satışlarına neden izin verildiği konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından bir kamuoyu açıklaması yapacak mıdır? 
-Türkiye’ye ve insanlığa karşı işlenen bir suçu meşrulaştıran söz konusu yönetmelik iptal edilecek midir?” 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir