Gemlik Gübre'den geri adım
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Gemlik Gübre'nin Gemsaz bölgesinde yapmayı planladığı "Rıhtım İlavesi ve Depolama Alanları" projesi yaklaşık 1 aydır Bursa kamuoyunu meşgul ediyor. Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz hafta bu konuyla ilgili süreci ayrıntılı olarak yazmış, Gemlik Gübre'nin sessiz kalmasını iyi niyetli görmediğimi belirtmiştim. Bu yazı üzerine Gemlik Gübre San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım'dan yazılı bir açıklama geldi. Açıklama şöyle: "Gemlik Gübre San. AŞ olarak mevcut bulunan limanımıza ilave dolgu ve rıhtım yapılması çalışmalarında Gemlik Belediyesi'nden inşaat ruhsatlarını alabilmek için belediyeye başvurulmuştur. Belediyenin ÇED gerekli değildir belgemizi yeterli bulmaması üzerine, ÇED raporu almak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulunulmuştur. ÇED raporu kapsamında, Gemlik Gübre Fabrikası arazisinde yapılan liman tesisi yanında, kimyasal ve akaryakıt depolama tankı yapılması düşünülmekteydi. Gazetelerde çıkan tüm haberlerden önce yatırım politikamızdaki değişiklik sebebiyle tankların yapılmasından vazgeçilerek, ÇED raporundan bu tanklarla ilgili kısım çıkarılarak, ÇED raporu revize edilmiştir. Tüm bunlara rağmen Gemlik Belediyesi bu konuyla ilgili gerçeğe aykırı açıklamalar yaparak çevre kuruluşlarını, dernekleri de harekete geçirerek siyasi rant gayesiyle çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca 28.11.2011 tarihinde tüm kurum ve kuruluşların katıldığı Ankara'da yapılan ÇED inceleme değerlendirme komisyon toplantı tutanağı tüm kuruluşların yetkilileriyle birlikte, Gemlik Belediyesi'nin çevre, jeoloji ve şehir planlama mühendisleri tarafından nihai ÇED raporu olarak kabul edilerek imzalanmıştır. Ancak Belediye kendisinin de imzasının bulunduğu bir konuda imzası yokmuş gibi haberler yaparak kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir."
Bu açıklamanın ardından Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile görüştüm. Kendisi de konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Gemlik Gübre'ye Belediyeden 3 eleman gönderdik. Depolamanın öngörüldüğü yatırım ile ilgili toplantı yapıldı ve imzalar atıldı. Ancak bize toplantı tutanağı imzalatıldığı ifade edildi. Buna karşın bir sayfada da muhalefet şerhi konmuş. Ancak muhalefet şerhi ektedir ibaresi tutanakta yer almadığından bilgimiz dışında ÇED raporuna imza atıldığını öğrendik. ÇED raporu, toplantı tutanağı olarak imzalatıldı. Çevre Bakanlığı'na ve ilgili bakanlıklara yaptığımız ÇED raporunun iptali başvurularının ve girişimlerin ardından geçen hafta salı günü ÇED raporunun iptal edildiği haberini aldık. Ancak resmi yazıyla bize bildirilmediğinden kamuoyuna açıklamadık. 28 Kasım'dan bu yana gündemimizde olan bir konuda 25 günün ardından bir açıklama yapılması manidardır. Normalde Gemlik Gübre yatırımından vazgeçmiş değildi. Ancak kamuoyunda oluşan baskı ve girişimlerimizin netice vermesi sonucunda 'yatırımdan zaten vazgeçilmişti' havası yaratılmaya çalışıldı. Tüm Marmara'yı tehdit eden bu girişimi önledik. Burada tüm kamuoyu da hiçbir siyasi ayrım gözetmeden bize destek verdi. Bu güzel bir birliktelik örneğidir."
Başkan'ın açıklamaları doğru ise ÇED raporunda da bir sahtekârlık göze çarpıyor. Umarım Bakanlık bu konuda gereken soruşturmayı yapacaktır. Sayın Ali Rıza Yıldırım'ın açıklamalarını doğru kabul edersek o zaman şu soruyu sormakta fayda var: Konuyla ilgili Bursa çalkalanırken ve halen de tepki açıklamaları gelirken bugüne kadar neden sessiz kalındı? Bence Gemlik Gübre gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve projeden depolama yatırımını kaldırdı. Bu karar da ilçeye derin bir nefes aldırdı.