Genç Werther'in acısı bale sahnesinde
Goethe'nin, yaklaşık 250 yıl önce kaleme aldığında kendisi kadar sokaktaki gençleri de kıyafetinden ruh haline kadar etkileyen "Genç Werther'in Acıları" adlı romanının, Chopin'in müzikleri üzerine kurgulandığı eser, yarın Süreyya Operası'nda seyirciyle bu
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Fransız koreograf Yannick Boquin'in, Alman yazar Goethe'nin, yaklaşık 250 yıl önce kaleme aldığında kendisi kadar sokaktaki gençleri de kıyafetinden ruh haline kadar etkileyen "Genç Werther'in Acıları" adlı romanını, romantik besteci Frederic Chopin'in müzikleri üzerine kurguladığı eseri, yarın Süreyya Operası'nda seyirciyle buluşacak.
Boquin ile birlikte eseri sahneye koyan İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Siner Gönenç, Boquin'in, 2009'da Dünya Dans Günü kapsamında İstanbul seyircisi için eserden ufak bir parça sahnelediğini ve bunun büyük ilgi gördüğünü anlattı.
Bunun üzerine eserin tümünün 2 perde olarak sahneye taşındığını kaydeden Gönenç, Chopin'in 28 farklı piyano parçası üzerine kurgulanan eserin, 24 Aralık 2011'de gerçekleşen ilk temsilinin, dünya prömiyeri olma özelliği de taşıdığını bildirdi.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin, sezonun üçüncü bale eserinde repertuvarına "Genç Werther'in Acıları"nı aldığını ifade eden Gönenç, genç Werther'in Charlotte'ye olan aşkını, orijinal romana bağlı yorumlayan Boquin'in, eseri, romantik dönemin en önemli bestecilerinden Chopin'in müzikleri üzerine kurguladığını ve lirizmi doruklara taşıdığını vurguladı.
Chopin'in 28 parçasından oluşan repertuvarın, Bakü asıllı piyanist ve aynı zamanda İzmir Devlet Opera ve Balesi misafir sanatçısı Yelena Şekalyova tarafından canlı seslendirildiğini belirten Gönenç, bunun da esere ayrı bir güzellik kattığını söyledi.
Gönenç, eserin bir diğer sürprizinin ise bariton Bahadır Noyan Coşkun'un besteldiği aryayı seslendirmesi olduğunu ifade etti.
Eser, 18. yüzyılı yansıtacak
Siner Gönenç, eserde, "Werther"i Erhan Güzel/ Mehmet Nuri Arkan, "Charlotte"yi Deniz Zirek/Zuhal Balkan, "Albert"i Barış Adikti/Ömer Erenler Albert'in yakın arkadaşı "Wilhelm"i ise Egemen Kement/M.Nuri Arkan ile grup danslarını İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının yorumlayacağını belirtti.
Zamanında sokaktaki gençlerin kıyafetinden ruh haline kadar her şeyi etkileyen Goethe'nin eseri, bale sahnesinde de dönemine uygun olarak 18. yüzyılda geçeceğini ifade eden Gönenç, eserin ait olduğu dönem olan 18. yüzyılı andıran dekor ve kostümlerini başdekoratör İsmail Dede'nin hazırladığını, ışık tasarımını ise Bülent Darcan'ın yaptığını söyledi.
Siner Gönenç, eserin geçen yıl "Donizetti Klasik Müzik Ödülleri" kapsamında "Yılın Bale Dans Yapımı" ödülüne layık görüldüğünü hatırlattı.
"Son dönemde klasik çalışılmıyor"
Siner Gönenç, "Neden Genç Werther'in Acıları'nı sahneye taşıdınız?" sorusu üzerine, Türkiye ve dünyada son dönemde yeni klasik eserlerin çok az çalışıldığını belirterek, yeni eserlerin genellikle modern üzerine kurulduğunu, bu nedenle klasik bir eseri yorumlamak adına "Genç Werther'in Acıları"nı sahneye taşıdıklarını anlattı.
Gönenç, "Balede, sanırım acıyı tarif etmek daha kolay" dedi.
Eserin müzikle birlikte ortaya çıktığını vurgulayan Gönenç, eseri Yannick'e en iyi Chopen'in anlattığını söyledi.
Goethe'nin 1774 yılında iki haftada yazdığı mektup şeklinde ilerleyen romanın duygular üzerinde yazılan ilk roman olma özelliği taşıdığını vurgulayan Gönenç, romanın o dönemde hem halkı hem de Goethe'nin hayatını değiştirdiğini ve onları etkilediğini kaydetti.
Eseri "O bizim bebeğimiz" diye tanımlayan Gönenç, "Genç Werther'in Acıları"nı gelecek sezon Atina'da sahneleme planları olduğunu belirtti.
"Genç Werther'in Acıları", yarın, 25, 27 Aralık ile 3, 5, 8, 10 ve 12 Ocak'ta Süreyya Operası'nda izlenebilecek.
Eserde neler oluyor?
"Genç Werther'in Acıları" adlı balenin konusu özetle şöyle:
"Genç Werther, Charlotte'a duyduğu karşılıksız aşkın çaresizliği içinde acı çekmektedir. Yakın arkadaşı Wilhelm dışında kimseyle paylaşamadığı bu sır, giderek daha kötü bir tutku ve acıya dönüşür. Charlotte, Albert ile evlidir. Evliliklerinden kısa bir süre önce ölmüş olan annesinin onlara vasiyet ettiği üzere Charlotte ve 6 kardeşi Albert'in bahçeli evine yerleşmiştir. Werther, ona her ne kadar dayanılmaz acılar verse de zaman zaman bu genç çifti ziyaret eder. Werther, Charlotte ile kitaplar üzerine uzun uzun sohbet eder. Bu işin bir sonu olmadığını bilen Werther, şehri terk eder. Aylar sonra döndüğünde Charlotte ve Albert'in evlerinde verdiği büyük partiye katılır. Sonunda bir yolunu bulup Charlotte'a aşkını itiraf ederek öper. Kadın ne yapacağını şaşırmış bir şekilde koşarak uzaklaşır. Kahramanımızın asıl acılı günleri bundan sonra başlar."