”Gerçekte 7,5 milyon kişi kanalizasyonsuz”

Çevre ve Orman Bakanlığı '20 milyon kişi kanalizasyonsuz' ifadesinin gerçekle bağdaşmadığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de kanalizasyon hizmeti alamayan nüfusun gerçekte 7,5 milyon kişi civarında olduğu belirtilerek, "İddia edildiği gibi '20 milyon kişi kanalizasyonsuz' ifadesi gerçekle bağdaşmamaktadır" denildi. 

Açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında "Türkiye'nin çevre karnesinin olumsuz" olduğuna ilişkin haberler yer aldığı belirtilerek, TÜİK verilerine göre, 2001'de 3 bin 215 belediyeden 2 bin 3'ü, 2004'te 3 bin 225 belediyeden 2 bin 226'sının, 2006'da ise 3 bin 225 belediyeden 2 bin 321'inin kanalizasyon şebekesi ile hizmet verdiği bildirildi. 

Son yıllarda kanalizasyon şebekesi ile hizmet verilen belediye sayısında ve kanalizasyon hizmeti verilen nüfusta önemli artış yaşandığı kaydedilen açıklamada, kanalizasyon şebekesiyle hizmet verilen nüfusun toplum belediye nüfusuna oranının 2006'da yüzde 87'ye ulaştığı ve 58 milyon 538 bin olan belediye nüfusunun yaklaşık 51 milyonuna kanalizasyon hizmeti verildiği ifade edildi. 

Dünyadaki uygulamalarda nüfusu 2 binin altında olan, köy niteliğindeki yerleşimlere kanalizasyon yapılmadığı, atık suların foseptik veya yerinde yapılan basit doğal arıtmalarla bertaraf edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Ülkemizde köy nüfusu 12 milyon kişi civarındadır. Dolayısıyla kanalizasyon problemi olmayan toplam nüfus, bu 12 milyon kişi ile birlikte 63 milyon kişi olup, kanalizasyona sahip olmayan nüfus gerçekte 7,5 milyon kişi civarındadır. İddia edildiği gibi '20 milyon kişi kanalizasyonsuz' ifadesi gerçekle bağdaşmamaktadır."