Gezi direnişçilerinin ilaçları imha edilecek

Olaylar sırasında "revir" adı altında oluşturulan birimlerde emniyet tarafından ele geçirilen ilaç ve tıbbi malzemeler, Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy'deki deposunda basına gösterildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gezi Parkı olayları sırasında "revir" adı altında oluşturulan birimlerde emniyet tarafından ele geçirilen ilaç ve tıbbi malzemeler, İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy'deki deposunda basına gösterildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla olaylar sırasında "revir" adıyla oluşturulan birimlerden toplatılan muhtelif ilaç, serum ve tıbbi sarf malzemesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden teslim alınarak tasnifi yapılmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy'deki deposuna getirildi.

Depodaki ilaç, serum ve tıbbi sarf malzemenin tasnif ve sayımının yapılması için oluşturulan komisyon, tasnif ve sayım işlemini 25 Temmuz'da tamamladı.

Tasnif sonucu, 22 bin 318 muhtelif tıbbi sarf malzemesi, 7 bin 690 muhtelif ilaç ve 519 muhtelif serum tespit edildi.

Tasnifi yapılan serum ve tıbbi sarf malzemesi, basın mensuplarına gösterildi.

İlaçların ve tıbbi malzemelerin takibi yapıldı

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığınca yapılan çalışmalar neticesinde İlaç Takip Sistemi (İTS) çalışması sonucu sayım sonrasında elde edilen verilere göre, 4 bin 107 karekodlu (ilaçların menşeini takip etme imkanı sunan sistem) kutunun olduğu tespit edildi.

Depodaki 3 bin 989 kutu karekodlu ilacın eczane menşeili olduğu belirlendi. Bu ilaçların İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy deposunda bulunmasına karşın, 2 bin 162 kutu ilacın halen eczanede, bin 740 kutu ilacın satıldığı, 87 kutu ilacın "arada" olduğu, kalan ilaçlardan 66 kutunun çeşitli ecza depolarında, 11 kutunun hastanelerde ve 41 kutunun da üreticide görüldüğü tespit edildi. Depodaki 3 bin 583 kutu ilacın ise karekodunun olmaması nedeniyle takibi yapılamadı.

Serumlarla ilgili yapılan çalışma sonucunda, seri numaralarına göre üreticilerin serumları sattıkları yerler belirlendi. 519 serumun bir kısmının üzerinde "hastane malıdır satılamaz" ibaresi olduğu görüldü.

Tasnif neticesinde elde edilen bilgiler, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığına iletildiği belirtildi. Bundan sonraki sürecin, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından yürütüleceği kaydedildi.

Ele geçirilen ilaçların ve tıbbi malzemelerin imha edileceğini bildirildi.