Gezi Parkı eylemcileri hem devletin hem polisin kıskacında

Gezi Parkı eylemlerinin 9. gününde devlet kurumları tarafından eylemcilere yönelik caydırma harekatı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 


Uğur YILMAZ
dunya.com - Gezi Parkı eylemleri devam ederken, eylemcilere yönelik "Cadı avı" başlatıldı. İzmir'de eyleme destek, eylemcilere bilgi veren twitler atan 29 kişi gözaltına alındı. 10 kişi de aranıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı eyleme katılanları işten atmakla tehdit ederken, Zonguldak'ta da eylem günü okula gitmeyen öğrencilerin listeleri tutuldu.

 

İzmir'de 29 kişi gözaltında, 10 kişi aranıyor

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla İzmir'de düzenlenen gösterilerle ilgili sosyal medya üzerinden paylaşım yapan bazı kişilerin evlerine dün akşam satlerinde baskın düzenledi. Polis, "Halkı galeyana getirici, provakatif paylaşımlarla, olayların büyümesine sebep olma, kamu düzenini bozma, halkı kışkırtma, yalan haberlerle halkı suça tahrik etme" gerekçesiyle yaşları 19 ile 25 arasında değişen 29 kişiyi gözaltına aldı. Gençler ifadelerinin alınması için, Yeşilyurt Semti'ndeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Söz konusu suça karıştıkları ifade edilen 10 kişinin daha arandığı bildirildi.

Gezi Park’a destek eylemleri sürürken İzmir’de yaşları 19 ile 25 yaş arası değişen 29 kişi hakkında dün akşam saatlerinde gözaltı işlemi yapıldı. 10 kişi daha aranıyor.

Gökçek işten atmakla tehdit etti

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası'nın (TÜM BEL-SEN) belediyelerdeki eylem çağrısına Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 'eylemlere katılanı devlet memurluğundan çıkarırız' yanıtı geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek imzalı genelgede bugün akşama kadar pişmanlıklarını bildirenlerin ise affedileceği kaydedildi. Gökçek, kendisine Twitter'da itiraz eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'a da 'Bilesin ki sen de Büyükşehir'de çalışsan ve greve katılsan seni de atarım" diye yanıt verdi.

Büyükşehir, ASKİ ve EGO'nun tüm birimlerine gönderilen Melih Gökçek imzalı genelgede, belediyede dağıtılan bildiride belediye önündeki eylem ve greve çağrı suçlarının fiilen işlendiğine ve devlet memurluğundan çıkarma cezası gerektiren 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 125'inci maddesine birebir uyduğuna dikkat çekildi. Bu fiillere katılanlar hakkında yasal işlem başlatıldığı ifade edilen genelgede, "Ancak iş barışı ve demokratik anlayışımız gereği bu fiile ilk anda katılan kişiler 5 Haziran akşamına kadar pişmanlıklarını bildirmeleri halinde yasal işlem yapılmayacaktır. Fiile katılıp pişmanlık bildirmeyenler ile işe gelmeyerek iş barışını siyasi ve ideolojik olarak sabote eden memurlar hakkında 657 satılı kanunun 125/E maddesi gereğince yasal işlem yapılarak devlet memuriyetinden çıkartılacaklardır" denildi.

Zonguldak'ta okula gitmeyenler listelendi

Zonguldak’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü, liseler ve ilköğretim okullarına dün gönderdiği yazıda, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde izinsiz okula gelmeyen öğretmen ve öğrencilerin isim ve sayılarının bildirilmesini istedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek imzasıyla okul müdürlüklerine gönderilen yazıda şöyle denildi:
"3 ve 4 Haziran tarihlerinde izinsiz göreve gelmeyen öğretmen ile okula gelmeyen öğrencilerin isim ve sayılarının, 5 Haziran tarihine kadar müdürlüğümüze bildirilmesini ve okul müdürlüklerince yapılan işlemler hakkında bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim."


İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, konuya ilişkin DHA muhabirinin sorusu üzerine, okul yönetimlerine, öğrencilerin devamsızlık yapmamaları konusunda tedbir alınması için yazı gönderdiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir