”Gıda güvenliğinde sorun yok”

Bakan Eker, küresel sorunları çözme sorumlulukları olduğunu ve yerine getirdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin gıda ve gıda güvenliği ile ilgili sorunu bulunmadığını belirterek, "Bizim küresel sorunları çözme sorumluluğumuz var onu da yerine getiriyoruz" dedi.

Eker, Dünya Gıda Günü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 65. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşma yaptı.

Eker, 1996 yılında 840 milyon olan dünyadaki aç insan sayısının 925 milyona yükseldiğini söyledi.

Acaba dünyada bugün 925 milyon insanı besleyecek gıda maddesi üretilmiyor mu? sorusunu soran Bakan Eker, kendi sorusunu da kendi yanıtladı:

"Bu kadar insanı besleyecek gıda maddesi var. Buğday, et, süt, pirinç, mısır, sebze, meyve üretiliyor. Bunların hepsi yeteri kadar var. Sorun bu gıda miktarının az olması değil, 925 milyon insan yeteri kadar üretim yapılmadığı için aç değil. Yoksulluktan dolayı, ticaret politikalarından dolayı aç. Kırsal alanda yaşayan insanların kendi gıdalarını çok az bir yatırımla, az bir gayretle üretebilecekleri sistem kurulmadığından bu açlık var."

"Türkiye gıda güvenliği açısından güvenli bir ülke"

Dünyada gıda fiyatlarındaki artışı işaret eden Eker, buğday, mısır, pirinç fiyatlarının yükseldiğini belirterek, "Neden yükseliyor, çünkü birileri oynuyor, birileri pazarda pozisyonunu kaybetmek istemiyor" dedi.

Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin gıda güvenliği açısından güvenli bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yakın zamana kadar FAO'dan destek alan bir ülke iken bugün destek veren ülke konumuna geçtiğini belirten Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye tarım ve hayvancılık alanında, gıda güvenliği konusunda hazırlanacak olan projelere katkı sağlıyor. Türkiye son 4 yıl içinde yoksul ülkelere yılda ortalama 700-720 milyon dolar kalkınma yardımı sağlıyor. Toplamda Türk milletinin ülkelere yaptığı yardımların miktarı 1,4 milyar dolar civarında. Türkiye hamdolsun bu noktalara geldi. Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin hepsinin değeri 23 milyar dolardan 50 milyar doların üstüne çıktı. Dünya sıralamasında da 8. sıraya yükseldik. Dünyanın 8. büyük tarımsal gücü haline geldik. Bizim gıda ve güvenliği ile ilgili sorunumuz yok çok şükür. Bizim küresel sorunları çözme sorumluluğumuz var onu da yerine getiriyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir