Gıdada markalaşmanın önü açılacak

TİM, gıda sektöründe yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması için "Gıda ARGE Proje Pazarı"nı hayata geçiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine, inovasyon ve ARGE çalışmalarıyla 55 milyar dolarlık katkıda bulunmayı hedefleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), gıda sektöründe yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması için "Gıda ARGE Proje Pazarı"nı hayata geçiriyor.

TİM'den yapılan açıklamaya göre, proje, ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini artırmanın yanı sıra gıda sektöründe markalaşmanın da önünü açacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Gıda ARGE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, Gıda ARGE Proje Pazarı çalışmasıyla ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini artırmanın yanında, tarımsal üretim, işleme, paketleme, nakliye, pazarlama gibi üretim süreçlerinin tamamında yenilikler getiren projelerin oluşturularak, gıda sektörü ile buluşturulmasını amaçladıklarını kaydetti.

Çalışma ile üniversite-özel sektör işbirliğini maksimum seviyeye çıkarılacağını ve gıda sektöründe oluşturulacak yeniliklerin firmaların faydalanmasına sunulacağı ifade eden Alharal, çalışmaya TİM çatısı altında faaliyet gösteren gıda sektör kurullarının tamamının destek verdiğini bildirdi.

Alharal, Gıda ARGE Proje Pazarı'nı fikirlerin projeye dönüşmesi, ürünlerin gelişmesi, ticari bir değere dönüşmesi, patent alması ve marka oluşumunu sağlamanın yanı sıra sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini, projenin yaratıcı, yenilikçi fikirleri olan ancak bunu olanaksızlıkları nedeniyle hayata geçiremeyen gençlere, bir fırsat penceresi açacağını vurguladı.

Gıda ARGE Proje Pazarı'nın her yıl tekrarlanacağını, bu sayede yenilikçi, yaratıcı gençlerin projelerini sanayici ve ihracatçılara ulaştırmaları için vitrin görevi yapacaklarını dile getiren Alharal, bu sayede Türkiye Gıda Sektörü'nün ihracatta gerçek potansiyelini ortaya çıkaracağını kaydetti.

Yürütme ve Danışma Kurulu oluşturuldu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatörlüğü'nde sürdürülen Gıda ARGE Proje Pazarı çalışmaları için yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, kuru meyve ve mamulleri, fındık ve fındık mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla 13 kişilik Yürütme Kurulu oluşturuldu. Yine aynı sektörlerin temsilcilerinin, üniversitelerin ilgili bölümlerinden her biri Türkiye'de alanında otorite öğretim üyesi profesörlerin ve ilgili bakanlık yetkililerinin katılımı ile 40 kişilik Danışma Kurulu oluşturuldu. Yürütme Kurulu ayda bir, Danışma Kurulu 3 ayda bir araya gelerek projenin gelişimini yönlendirecek.

Başarılı projeler ödüllendirilecek

Gıda alanında yaratıcı fikirleri olan gençlerin 12 Mart 2012'ye kadar başvurularını yapmaları gerekiyor. Gelecek projeler 29-30 Mayıs 2012 tarihlerinde İzmir'de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın himayelerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Dünya Gıda Örgütü (FAO) Başkanı Jose Graziano da Silva'nın konuşmacı olarak katılacağı organizasyonla yarışacak ve başarılı olan projeler ödüllendirilip iş hayatında hayata geçirilecek.

Birinci olan projeye 10 bin lira, ikinciye 7 bin 500 lira, üçüncüye ise 5 bin lira ödül verilecek. Ayrıca özel ödüller de verilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir