Giresun'u kalkındırmak için....

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim YAMAK / Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimizin sorunlarını çözmek için belli aralıklarla toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantıların her birinde benzer bir sonuca ulaşıyoruz; ortak bir akılda birleşmek, birlik ve beraberlik için güçbirliği yaparak sorunlarımızın çözümünü sağlamak.

Bu anlamda kentimizin sıkıntılarını ve oluşturduğumuz çözüm yollarını paylaşmak en büyük isteğimiz.

Bilindiği gibi kentimiz ekonomisinin ve coğrafyasının en büyük gerçeği, fındık. Üründe yaşanan gelişmeler, kentimizin bütün olarak kalkınmasını yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle fındık fiyatı kentimizin ana mevzuu haline geliyor. Kentimizin ekonomisi için fındığın arzu edilen fiyattan alınması hayati bir koşuldur.

Öte yandan kentimizin sanayileşmesine göz atarsak, bu alanda istediğimiz noktaya halen ulaşamadığımızı görürüz. Alt yapı eksiklerimizi tamamlayamamamız, hedef pazarlara uzak oluşumuz, bu olumsuzlukta önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Bütün bunların yanında kentimizin gelişiminin hızlanması, turizm, sağlık, eğitim alanındaki yatırımların artması için, OR-Gİ Havalimanı'nın tamamlanması da önemli. Giresun Valiliği ve Ordu Valiliği tarafından 'OR-Gİ Sekreteryası'nın kurulması, bu devasa proje için büyük bir adım. Böylece sadece fındık ekonomisine bağlanan kentimiz diğer alanlarda da kendini geliştirecektir. OR-Gİ Havalimanı projesini 2009 hükümet programına almalarını bekliyoruz.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, kentimizde iyi şeyler de yaşanmıyor değil. Giresunlu hemşehrilerimiz, kendi doğdukları topraklara yatırım yaparak, hem kentin gelişmesine hem de gençlerimizin yeni iş alanları bulmasına katkı sağlıyorlar. Akın Çorapları ve Damat gibi pek çok tekstil firması buna örnek olarak sayılabilir. Bu anlamda yurdun çeşitli bölgelerine dağılmış ve yurtdışına gitmiş Giresunlu hemşerilerimizi kente davet ediyoruz.

Bilindiği gibi son dönemde özellikle Karadeniz yaylalarına ilgi giderek artıyor. Giresun'un da gezilecek görülecek bir çok tarihi noktası var. Giresun Kalesi, tarihi Zeytinlik Mahallesi, Kümmet Yaylası, müzemiz ve daha bir çok doğa harikasımız bunlar arasında. Turizmin gelişmesi için de mutlaka tüm yayla yollarının birbirine bağlanması gerekiyor. Turistler Samsun'dan başladıkları yayla turlarını Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane'yi de gezerek tamamlayabilmeliler. 

Kentimizin gelişmesi için saydığımız bu sorunların aşılması gerekiyor. Biz kente emek veren insanlar olarak elmizi taşın altına koymaya hazırız...