Gordon Brown bırakıyor

İngiltere'de seçimin mağlubu İşçi Partisi'nde lider değişiyor, koalisyon için görüşmeler sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere Başbakanı Gordon Brown, son üç yıldır yürüttüğü İşçi Partisi liderliğini bırakıyor.

Brown, ülkede geçen hafta yapılan genel seçimden "çoğunluksuz parlamento" sonucunun çıkmasının ardından siyasi partiler arasında süren hükümeti kurma müzakereleri devam ederken, Downing Street'teki Başbakanlık Konutunun önünde bir açıklama yaptı.

Gordon Brown, partisinin gelecek aylarda yapılması beklenen kongresinde yeniden liderliğe aday olmayacağını söyledi.

Açıklamasında ayrıca, seçimden üçüncü sırada çıkan Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokrat Parti'nin İşçi Partisiyle hükümet oluşturmak için resmi görüşmelere başlamak istediğini kaydeden Brown, "Nick Clegg, Muhafazakar Parti ile başlattığı diyaloğu bir yandan sürdürürken, diğer yandan da İşçi Partisi ile resmi görüşmelere başlamak istediğini bana bildirdi" dedi.

Blair'den devraldı

ABD ile birlikte aldığı Irak'ın işgali kararı ve savaş sonrasındaki Irak politikası nedeniyle hem ülkesinde hem de uluslararası çevrelerde eleştirilen Tony Blair'den Başbakanlık ve İşçi Partisi liderliği görevlerini 2007 yılında devralan Gordon Brown,  bu görevleri son üç yıldır yürütüyordu.

Blair hükümetinde 10 yıl boyunca Maliye Bakanlığı görevini yürüten Brown, hem muhalifleri hem de kendi partisindeki bazı milletvekilleri tarafından özellikle ülkenin ekonomisini iyileştirememekle sıklıkla eleştirildi.

Anlaşmazlıklar var

6 Mayıs'taki genel seçimde en çok oyu alan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile hükümeti kurmak için son üç gündür görüşmeler yapan Liberal Demokratlar, iki parti arasında özellikle seçim sisteminin değiştirilmesi, eğitim, vergi sistemi gibi konularda anlaşmazlıklar olduğunu belirtiyor.

Seçim kampanyaları döneminde, İşçi Partisi ile koalisyon hükümeti olasılığıyla ilgili Clegg "Brown'un başbakan olmaması" koşulunu öne sürmüş ve 6 Mayıs'ın ardından da ilk hükümet kurma çalışmalarını seçimde en çok oy alan Muhafazakar Partiyle yapacağını açıklamıştı.

Ancak Liberal Demokratların lideri Clegg'in, İşçi Partisiyle yapılacak resmi müzakerelerden önce, son üç gündür Brown'la hem yüz yüze hem de telefonla görüştüğü basına yansımıştı.

Genel seçimden 306 milletvekili çıkaran Muhafazakar Parti ile 57 milletvekili çıkaran Liberal Demokrat Partinin, toplam milletvekili sayısı hükümet oluşturmak için gerekli olan 326 sayısına yetiyor. Ancak Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisinin seçimden çıkardığı 258 milletvekili sayısıyla, Clegg'in partisinin milletvekili sayısı hükümet kurmak için gerekli olan sayıya yetmiyor. Bu da dikkatleri İskoç ve Kuzey İrlanda partilerine yöneltiyor ve bu partilerin oluşturabilecek bir koalisyon hükümetinde yer alabileceği yorumlarına neden oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir