Gözler Merkez'de, beklentiler farklı

'Düşük faiz, yüksek karşılık' politikasıyla hareket eden MB'nin bugünkü kararı merak ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtiçinde gözler bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olacak. MB'nin politika faiz ve zorunlu karşılık oranları konusunda nasıl bir adım atacağına ilişkin piyasada farklı beklentiler var.

Bankanın faizleri yüzde 6.25 düzeyinde sabit bırakmasını bekleyenler olduğu gibi 25 baz puan indirime gidileceğini öngören analistler de bulunuyor. Kimi uzmanlar ise Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında faizleri ve munzam karşılıkları değiştirmeyeceği görüşünde.

Saat 14.00'te açıklanacak kararda munzam karşılıklarında tek yönlü bir artırım yapılmasının ise piyasa etkisinin olumsuz olabileceği de ifade ediliyor.

'Cari açıkta kaliteli finansman' amacıyla sıcak para girişini dengelemeye çalışan MB, 'düşük faiz, yüksek karşılık' çerçevesinde oluşturduğu yeni para politikasıyla hareket ediyor.

TCMB, aralık ayında 50 baz puan ve ocak ayında 25 baz puan faiz indirimine gitmiş, geçen ay TL cinsi munzam karşılıkları 4 puan artırmıştı. Yabancı para cinsi karşılıklar ise hala yüzde 11 düzeyinde bulunuyor.

Piyasa gevşek açıldı, faiz kararı bekleniyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir