Güçlenen dolar, altının 2 haftalık saltanatına son verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Cumhur TAŞDELEN / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ


Dolar; geçen hafta, altının iki haftalık yükselişine son verdi. 6 Ekim’de, 1183.18 dolar/ons’la son dokuz ayın en düşük seviyesini test eden ve sonrasında yükselişe geçen altında yukarı yönlü trend 2 hafta sürdü. Altın; ABD’den gelen olumlu verilerle değerlenen doların baskısıyla geriledi ve geçen haftayı, 1231.02 dolar/ons’dan kapatarak, haftalık bazda yüzde 0.6 değer kaybetti. Özellikle; doların, euro karşısında yüzde 0.7 değerlendiği geçen hafta, altının yanı sıra gümüş ve Nymex türü ham petrol fiyatının da gerilediği gözlendi.

Üçüncü çeyrekte, Euro Bölgesi ülke ekonomilerinin iyi gitmediği ve daralmanın yaşandığını, Çin’deki büyümenin yavaşladığını gösteren veriler, FED’ in faiz artırımını geciktirebileceği beklentisini gündeme getirmiş ve iki haftalık bir süreçte, altını dip diyebileceğimiz 1183 dolar/ons seviyesinden alıp, 1255.dolar/ons’a kadar taşımıştı.

ECB’nin tahvil alım programına, özel sektör tahvili alabileceği ile ilgili ek genişleyici adımlar atacağı beklentisi ve Diwali festivali nedeniyle, Hindistan tarafından gelen fiziki alımlarda, altın fiyatlarına, yukarı yönde destek vermişti.

Geçen hafta salı günü altın, ABD’den gelen olumlu ikinci el konut verisi, çarşamba günü eylül ayına ait beklentiler seviyesinde gelen TÜFE verisi ve perşembe günü gelen işsizlik maaşı başvurularının ekonomide toparlanmayı işaret etmesiyle diğer paralar karşısında değer kazanmaya başlayan doların baskısıyla, düşüşe geçti. Perşembe günü dolar, Almanya, Çin ve Euro Bölgesinden gelen imalat sanayi PMI verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve cuma günü Avrupa piyasalarının açılışına kadar gelen kar satışlarıyla, kısa süreli güç kayıpları yaşasa da, sonrasında tekrar toparlanarak haftanın kapanışını 1.2670 euro/dolar pariteden yaptı. Euro/Dolar paritesi doların lehine haftalık bazda yüzde 0.7 gerilerken altın, ons’da 7.37 dolar gerileyerek 1231.02 dolar/ons kapanışla, yüzde 0.6 değer kaybetti. Gümüş ise hafta içindeki sert düşüşün ardından toparlanma gayretleri yeterli olmadı ve haftalık bazda yüzde 0.47’ lik değer kaybından kurtulamadı. Doların güçlenmesi, Nymex türü ham petrol fiyatının haftalık bazda yüzde 1.75 düşerek, 81.30 dolar/varile gerilemesine neden oldu. Paladyumun yüzde 3.55 değer kazanırken, temel metallerin tek yükseleni yüzde 0.93 ile bakır oldu.

Bu hafta altın, ABD tarafından gelecek önemli açıklamalarla yön bulacak. Özellikle; faiz artırımına yönelik açıklamalar altında sert hareketlere neden olabilir. Yerli yatırımcılar açısından, hem ons’daki düşüş, hem de TL’nin dolar karşısında değerlenmesi, altın yatırımcısı için bir alım fırsatı olarak görülebilir. Diğer taraftan; 2013’ün 24 Ekim’in de 1 ons altın ile 59 ons gümüş alınırken, cuma günü 1 ons altın karşılığı 71.52 ons gümüş alınmakta. Yatırımcıların gümüşü de takiplerine almalarını önermekteyim.