Gümrük Birliği Tükiye'ye zarar veriyor

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, AB'nin üçüncü taraflarla imzaladığı anlaşmaların Türkiye'ye gümrük birliği yoluyla zara verdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, vize uygulamalarının özellikle iş adamları için kolaylaştırılması konusunda Avrupa Birliği'nden (AB) yeni politikalar beklediklerini bildirdi.

İTO Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada Yalçıntaş, 14 Ocak'ın, İstanbul Ticaret Odası için son derece önemli bir tarih olduğunu, bugün İTO'nun kuruluşunun 128. yılını kutladıklarını belirtti.

Yalçıntaş, İTO'nun 128 yıldır yaptıklarının, Türkiye'nin ekonomik ve ticari gelişmesi için hayati öneme sahip olduğunu dile getirerek, Oda'nın tarihinin Türkiye'de ticaretin ve ekonominin tarihiyle eşdeğer olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girdiği gün, bünyelerinde bir AB Birimi oluşturduklarını anımsatan Yalçıntaş, o günden beri de Türkiye'nin AB yolculuğunda aktif bir görev üstlendiklerini ifade etti.

Murat Yalçıntaş, AB Bilgi Merkezine ev sahipliği yapmanın İTO'nun prestijine de önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Neredeyse yarım asrı bulan Türkiye–AB ilişkilerinde söylenecek çok söz olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Türkiye–AB müzakere süreci 27 ülkenin onayı ile başlamıştır. Daha sonra ise çeşitli nedenlerle, teknik müzakere süreci bazı AB üyesi ülkelerince engellenmeye başlanmıştır. Şu anda, hepimizin bildiği bir gerçek var; müzakere sürecimiz çok yavaş ilerliyor, hatta bazen tıkanıyor. Tabii ki bunun hem Türkiye hem de AB'den kaynaklanan sebepleri bulunmaktadır. Ancak, siyasi olan bu sebepler bir kenara bırakılarak, tamamen teknik bir süreç olan müzakere sürecinin önü açılmalıdır. Yoksa AB inandırıcılığını yitirecektir.

Diğer bir konu ise Kıbrıs sorunudur. AB, bile bile sorunlu bir ülkeyi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni üye yapmıştır. Böylece AB ilkeleri hiçe sayılmıştır. Şimdi ise AB ve Kıbrıslı Rumlar, her şeyi Türkiye ve Kıbrıslı Türklerden bekleyerek çözüme ulaşmayı hedefliyor. Oysa, Kıbrıslı Türkler ve Türkiye çözüm için 2004 yılında iradesini ortaya koymuştur. Bildiğiniz gibi müzakere süreci özellikle Kıbrıs sorunu nedeniyle sekteye uğratılmaktadır. Biz Türkiye olarak, Türk iş dünyası olarak, Kıbrıs sorununa ortak bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Ancak, çözüm sadece Kıbrıslı Türklerden ve Türkiye'den beklenmemelidir. Müzakere süreci de bu nedenle engellenmemelidir."

"İspanya'nın dönem başkanlığı fırsat"

AB Dönem Başkanlığını İspanya'nın yürüttüğünü anımsatan Yalçıntaş, bu dönem başkanlığının Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Yalçıntaş, İspanya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin ekonomik ve sosyal katkılarını çok iyi irdelediğini belirterek, bu nedenle İspanya'nın her zaman Türkiye'nin üyeliğine destek veren bir ülke olduğunu söyledi.

Bu dönemde müzakere sürecinde tüm engellemelere rağmen önemli gelişmelerin kaydedileceğini ve özellikle iş dünyası için önemli olan konularda gelişmeler olacağını ümit ettiğini ifade eden Yalçıntaş, bu konuların en önemlisinin ve iş adamları için en hayati olanının vize konusu olduğuna dikkat çekti.

Murat Yalçıntaş, vize uygulamalarının özellikle iş adamları için kolaylaştırılması konusunda AB'den yeni politikalar beklediklerini belirterek, "Bir diğer konu da yine iş adamlarımızı zor durumda bırakan serbest ticaret anlaşmalarıdır. İspanya Dönem Başkanlığının önceliği arasında AB'nin ikili anlaşmaları ve uluslararası ilişkileri olduğunu biliyoruz. Bilindiği gibi, Türkiye Gümrük Birliği kapsamında AB'nin 3. ülkelerle imzaladığı anlaşmalardan büyük zarar görmektedir. Biz dönem başkanı İspanya'dan, bu anlaşmalar imzalanırken Türkiye'nin durumunun mutlaka anlaşmalara dahil edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Bu arada Meclis Toplantısının ardından, İstanbul Ticaret Borsası (İTB) eski Başkanı Nejat Ekrem Basmacı'ya plaket verildi.