Gümrüklerimizdeki önemli girişim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İhap SUBAŞI / Subaşı Gümrükleme

Son zamanlarda gümrüklerde belki de bugüne kadar yapılanların en önemlisi ve bir ilki yapılıyor. İlgili görevli üst düzey yöneticilerine soruyor, sorunlarınız var mıdır? Nelerdir, nasıl çare üretilebilir? Kim ne derse desin böyle girişimler meslek adına insana huzur veriyor, güven veriyor. Bu girişim, Müsteşar Sayın Maksut Mete ile başladı. Gümrük çalışanlarının mesajlı diyalog sağlamaya çalışmaları hakikaten bu mesleğe "61" yılını vermiş, benim için mutluluk kaynağı oldu. Tabii ki, İhracatçılar Birliği, kırmızı hat gecikmeye sebep oluyor yönündeki şikayet yakınmaları da var. Unutmamak gerek.

Her iki kesimin birbirinin halinden anlaması, sorunlara çare bulmak için yoğun çalışması gerekiyor.

İşte böylesi şikayet ve sızlanmaların önüne geçilmesi için çalışmalar yapılıyor, yapılacaktır da. İşte müsteşarlığımızın da bu nevi sorunlar için bu şekil çalışmaları oluyor. Çare çözüm, biraz sabır gerektiriyor. Tek göreceli sözlü görüşle, gümrükleri suçlamak eylemini doğru bulmuyorum. Gümrüklerimizin yeterli çalışanı olmamasına rağmen sayısal boyutlu çoklukta, işlemlerde ve diğer gümrük yaptırımlarında hakikaten insan üstü çalışarak muvaffakiyeti takdir edilmeli. Bu gerçekler ortada iken daimi suçlanan, daimi itham edilen bir kurum haline getirilmeye çalışılması, hakikaten acı veren bir tabloyu aksettiriyor. Nedir istenen, işlerimiz çabuk ve acele olsun, derhal bitsin istekler şeklinde gelişiyor. Gümrük işleri o kadar zor ve meşakkatlidir ki; boyacı küpü hiçbir zaman değildir. Kırk türlü kanaldan geçirilerek mallar ancak millileşir. Hiçbir eksik, hiçbir noksan gümrük işlemlerinde olamaz, olursa eğer 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu devreye girer. Büyük dikkat isteyen, yanlışı kabul etmeyen bir mesleğin mensubuyuz. ülkemizin, uluslararası ticaretini gerçekleştiren, gümrükçülük mesleği çok emek ve dikkat isteyen bir çalışma koşuluna sahip olunmasını gerektirir veya emreder. Tabii ki namus trendinin hakim olması mesleğin ana karakteridir.

Gerçek olan her meslek dalında bu namus ölçeği sağlanması, ülkenin geleceğini güzel günlere taşır. Gümrük Müsteşarı Sayın Maksut Mete mesleğe verdiği önem dolayısıyla takdir ve tebriğe layıktır.

Güzel bir gelecek ve iyi günlere gümrükçülük yelken açmalıdır. Bu arada tabii ki istemlerimiz bitmez.

Örneklersek, Gümrük Derneği'nin 'ODA' olma arzusu ve isteği en önemli gerçekleşmesini istediğimiz bir konudur. İlgili merciler bu husus dikkatlerinden kaçırmamalıdır.

ODA, olunursa eğer ehil ellerde kuruluş hareket etmez ise ricale destek değil köstek olur yorumu huzur ortamını bozar, dağıtır, endişe ve tedirginliği gündeme almalıdır.

İşte bu nedenlerle, derneklerimiz kimlik oylamasında çok dikkatli hareket sahası bulmaları şarttır ve elzemdir.

Bir de en önemli duyurumuz şu olacaktır. 5607 sayılı Kaçakçılık Yasası'nı ne hikmetse 5326 Kabahatler Kanunu'nu yasalarıdır. Neden ve ne için? Bir yanlışın ve kusurun bir cezası oluyor.

Derhal Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesi müteselsil kelimesiyle yürürlüğe giriyor. Firmaya çıkarılan ödeme emri gümrük müşavirlerine çıkarılıyor. Bu hangi adaletin sağlanması ve yerine getirilmesidir. Acaba hangi niyet ve kasıtla böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuluyor. Anlamak ve sorunları çözmek hak ve hukuku yerine getirmek böyle bir tatbikatla nasıl sağlanabiliyor.

Alınan kararlar muvacehesinde, takdirlerimizi sunmak istedik, amma başka başka istek ve arzularla derman olmaya çalıştık. Her şey için kontrollü ve akıl getirisiyle bir hedef yakalanırsa, gümrüklerimiz daha iyi bir seviyeye çıkacağını şüpheniz olmasın.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir