Gümüşhane'nin ihracatı madenle arttı

Geçen yıl 233 bin dolar ihracat yapan Gümüşhane'de Japonya ve Çin'e gerçekleştirilen kurşun ve çinko konsantresi ihracatı ile bu rakam, yılın ilk 10 ayında 5.4 milyon dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GÜMÜŞHANE  - Geçen yıl 233 bin dolar ihracat yapan Gümüşhane'de, Japonya ve Çin'e gerçekleştirilen kurşun ve çinko konsantresi ihracatı ile bu rakam, yılın ilk 10 ayında 5.4 milyon dolara ulaştı.
 
Gümüştaş Madencilik ve Ticaret Anonim Şirketi İşletme Müdürü Uğur Ölgen, 1980 yılında ruhsatı alınan madene, 2009 yılından itibaren yatırım yapmaya başladıklarını belirterek, "Yaklaşık 40 milyon dolar yatırım yaparak, 8 bin metre uzunluğunda galeri ve günlük 400 ton kapasitesi olan cevher hazırlama tesisi kurduk. 2011 Ekim ayından itibaren tesisimiz devreye alındı ve bu yılın Ocak ayından itibaren de üretime başladık" dedi.
 
Üretilen 13 bin ton çinko ve kurşun konsantresinin ihraç edilmek üzere Trabzon Limanı'na gönderildiğini ifade eden Ölgen, "6 bin ton çinko ve kurşun konsantresi, buradan Japonya ve Çin'e ihraç edildi. Yaptığımız ihracatla, Gümüşhane'nin ihracatına 5 milyon doların üzerinde katkı sağlamış olduk. Bu katkıyı sağladığımızdan dolayı da çok mutluyuz" diye konuştu.
 
"Hem ürün çeşidimiz hem de miktarı artacak"
 
Ölgen, ocaklarda bulunan yeni kaynaklar dolayısıyla tesisin kapasitesinin artırılmasına karar verildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"1 milyon 850 bin ton olan kaynağımız, yaklaşık 2 milyon 500 bin tona ulaştığı için kapasite artırımına karar verdik. Tesisimizde 110 kişi istihdam ediyoruz. Ocaklarımızın ve fabrikamız tam kapasiteye ulaşması ile birlikte bu rakam 160-170 kişiye ulaşacaktır. Tam kapasite ile çalışmaya başladığımızda günlük 400 ton olan konsantremiz, bin tona çıkacak. Yeni makinelerimizin siparişini verdik."
Kaynaklarda bakırlı ve bakırsız cevher bulunduğunu anlatan Ölgen, şunları kaydetti:
"Kapasite artırımı ile birlikte çinko ve kurşun konsantresinin yanı sıra bakır konsantresi de üreteceğiz. Hem ürün çeşidimiz hem de miktarı artacak. Trabzon Limanı'nda bekleyen 7 bin ton kurşun ve çinko konsantresini yıl sonuna kadar ihraç etmemiz halinde 12 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş olacağız."
Bu konularda ilginizi çekebilir